Bilden är ett montage. Fotona är inte tagna på de berörda restaurangerna.

Bilden är ett montage. Fotona är inte tagna på de berörda restaurangerna. Foto: Adobe Stock

Restauranger oense om köttlunch

Ifrågasatta påståendet: "Vi är inbitna köttätare hela slätten"

MAT.

Skänninge Stadshotells Facebook-inlägg om sitt lunchkoncept med inriktning på kött får skarp kritik av det veganska caféet Open New Doors Bahnhof i Sya.

Av
Lotta Hofström

Skänninge stadshotell går mot strömmen när allt fler restauranger satsar på vegetarisk mat av miljöskäl. I sitt Facebook-inlägg skriver stadshotellet bland annat att "Klimatexperterna säger att vi skall minska ner köttätandet, att svinnet skall bli mindre, att man måste det här, måste det där, måste, måste, måste".

Skänninge stadshotell skriver vidare att "Vi på landsbygden har i generationer tillbaka haft kött och potatis som basföda" samt "Vi kanske kan låtsas att vi kan överleva på quorn, soja eller salladsblad. Men egentligen efter en noggrann undersökning bland alla de vi känner härikring så kommer vi fram till slutsatsen att vi är inbitna köttätare hela slätten".

Open New Doors Bahnhof, som är en vegansk restaurang med inriktning på ekologiskt och närproducerat, har reagerat på Facebook-inlägget och ifrågasätter stadshotellets köttval i ett öppet brev på sitt Instagram-konto. Här står bland annat att de är beviset för att "inte hela slätten är inbitna köttälskare" samtidigt som man vädjar till stadshotellet att tänka om. Restaurangen uppmanar hotellet att satsa mer på vegetariskt och betonar också att klimatexperterna har rätt om vikten av minskat köttätande.

Därefter erbjuder de stadshotellets ledning och personal hjälp med att höja kunskaperna kring växtbaserad matlagning. I ett annat inlägg erbjuder de sina kunder lunchrabatt om de uppger koden "Skänninge Stadshotell".

Josip Mustapic, du driver Skänninge stadshotell. Vad har du att säga om Open New Doors kritik?

– Jag har gjort en marknadsundersökning i trakten där 49 av 50 svarat att man vill ha kött. Jag vill anpassa det vi säljer till det våra gäster önskar. Men vi ordnar all specialkost, som allergier, vegetariska alternativ med flera och anpassar det individuellt. Dessa produkter är nischade i vår trakt och det kan vi inte ha på buffén. Vi välkomnar dock vegetarianer! Det är inte som att vi portar dem som man ville framhäva. Vi serverar alla, till skillnad från Open New Doors som förmodligen inte skulle servera kött till en gäst som vill äta kött där. Det är den mest viktiga indikatorn på vem som har tolerans och förståelse för samtliga gäster.

Håller du inte med klimatexperterna om att mycket köttätande inte är miljömässigt hållbart?

– Vad är en klimatexpert egentligen? Folk hakar upp sig på små utdrag av en stor cykel – men jordbruksmekanismer är mer komplexa än så. Vi måste helt enkelt äta kött för att allt ska hänga ihop. I ett hållbart jordbruk är djurhållningen en viktig faktor när vi kommer till gödsel, vallodling med mera.

– Just nu känns det som att det inte finns en saklig argumentation i debatten. Har någon ens tänkt tanken på hur mycket energi, gödsel, vatten och annat som behövs för att odla motsvarande mängd kalorier via vegetabilier? Olika förhastade trender och politiska beslut leder till onödig klimatångest bland folk och särskilt bland unga. Det vi måste vara medvetna och stolta över är att Sverige är en absolut förebild och tar hänsyn till miljöaspekter, sopsortering och djurhållning med flera i jämförelse med andra länder.

På Facebook skriver du att "vi är inbitna köttätare hela slätten". Kan du förstå att alla inte känner igen sig i den generaliseringen?

– Minsta lilla felsägning kan innebära att man fryses ut och attackeras av miljömaffian. Men Sverige är ett fritt land och kött är än så länge en laglig råvara. Jag har dock full respekt för de som inte äter kött. Man får äta vad man vill. Men generellt äter 9,5 av 10 kött på Östgötaslätten.

Vilka är reaktionerna på ditt Facebook-inlägg?

– Jag har mottagit hot på mejl och telefon men jag bryr mig inte om det och är inte alls rädd. Folk från Stockholm och storstäder har hört av sig, men jag tycker inte att någon från storstan har ens befogenhet att berätta vad vi ska äta i Skänninge eller på landsbygden.

– I dessa svåra tider av klimatskam och klimatångest, kan ni lika gärna skriva att stadshotellet i Skänninge är och alltid har varit landsbygdens och köttätarnas bastion. Här har det ätits sedan 1885 och sallad är något som vi har som tillbehör till köttbiten.

Jonas Frost, du driver Open New Doors Bahnhof med din fru Erika. Hur kommer det sig att ni kritiserar Skänninge stadshotells Facebook-inlägg?

– Det är inte en kritik mot deras köttkoncept; vi tycker att företag får driva sin verksamhet hur man vill. Men det var hur man presenterade konceptet som vi tyckte var olyckligt. När vi läste texten så framstod det som att de helt skulle sluta servera vegetariskt. Vi ville helt enkelt bjuda in dem för att se vad vi kan hjälpa till med, i och med att vårt fokus ligger på vegetariskt.

– Vår inställning är inte att starta ett bråk med dem. Men vi är inte överens med att folk på slätten endast äter kött och potatis, vilket står i texten på Facebook, utan jag tror att många har ett mer modernt synsätt än så på vad kost kan vara. Det finns en efterfrågan på slätten. Vi ligger en och en halv mil från hans hotell och vi har fullsatt under helgerna och under sommaren har vi fått springa benen av oss.

Josip säger att han mottagit hot från veganer på telefon och mejl, vad har ni att säga om det?

– Det är absolut ingenting vi kan stötta. Vår aktivism består i att få folk att äta vegetariskt, inte att skrämma folk till tystnad. Det här togs upp i vegetarian-communitys i hela Sverige och flera därifrån kommentarade inlägget på Facebook. Då ska han ha svarat med att bland annat lägga upp bilder på döda djur – det är ett makabert sätt att hantera kritik på. De flesta kritiska kommentarerna och hans svar är borttagna nu men det ska finnas sparade skärmdumpar.

Publicerad 06 September 2019 14:20