Ken har byggt en mack på tomten

"Folk stannar till och gör tummen upp"

SPÅNGSHOLM. Har du sett en liten mack på en tomt längs med E4:an mellan Mantorp och Mjölby? Det är Ken Willmans. Under tio år har han samlat på sig prylar och byggt upp den lilla macken som har fått många att stanna till.

Av
Carolina Fransson

– Jag tycker att det är en rolig grej att bygga upp för allmänheten.

Idén om att bygga en mack för amerikanska bilar har han haft länge.

– Jag började samla på mig prylar för tio år sedan och har varit runt i USA, fått lite idéer därifrån och hittat lite saker på marknader. Jag har en god vän som bor i USA och jag brukar vara över dit på jul. Då passar jag på att ta med mig lite hem, berättar han.

Den här telefonen ska sitta i en telefonkiosk som Ken håller på att bygga. Den ska stå intill macken.

Den här telefonen ska sitta i en telefonkiosk som Ken håller på att bygga. Den ska stå intill macken. Foto: Carolina Fransson

Han har också samlat på sig lite saker som han fyndat på motormarknader i Sverige och via auktionssajter. En skylt från en nedlagd bensinstation i Östersund och en telefon som suttit i en telefonkiosk i Stockholm till exempel.

I påskas började han bygga macken.

– Jag hade en liten plätt över på tomten och frågade om grannen hade något emot att jag byggde en liten mack där. Det var lugnt, fortsätter han.

På Kens mack finns oljeburkar, några helt oöppnade.

På Kens mack finns oljeburkar, några helt oöppnade. Foto: Carolina Fransson

Macken står nu klar, men han letar fler prylar till den. Den är fem gånger fyra meter stor. Den har pumpar, en två och en halv meter hög kopia av Frihetsgudinnan, en kassaapparat som stått vid en bensinstation, dunkar med mera.

Den här parkeringsautomaten fungerar fortfarande. Den som besöker macken kan testa.

Den här parkeringsautomaten fungerar fortfarande. Den som besöker macken kan testa. Foto: Carolina Fransson

Sedan Ken började bygga macken har många nyfikna som passerat stannat till och pratat med honom.

– Många har stannat, fotograferat och gjort tummen upp. Några har undrat om jag behöver mer grejer, och så har de kommit hit med det nästa gång de åkt förbi. Jag har en stor tomt, det är 6000 kvadratmeter över så macken skulle kunna bli större. Samtidigt får den givetvis inte bli för stor, säger han.

Publicerad 09 September 2019 00:00