Allt fler östgötar utnyttjar Rut-avdraget vilket Städarna i Motala känner av, menar VD Filip Printzell. Bilden är ett montage.

Allt fler östgötar utnyttjar Rut-avdraget vilket Städarna i Motala känner av, menar VD Filip Printzell. Bilden är ett montage. Foto: Pressbild, Adobe Stock

Allt fler östgötar utnyttjar RUT-avdraget

Så kan städbolaget anställa fler

ÖSTERGÖTLAND.

Allt fler östgötar utnyttjar RUT-avdraget, enligt Skatteverket. Bolaget Städarna rekryterar mer personal, men skippar körkortskravet.

Av
Lotta Hofström

Filip Printzell är VD och delagare i Städarna i Motala AB som också verkar i Vadstena och Mjölby. Han vill inte uttala sig för alla städbolag i Östergötland, men menar att de märker att allt fler vill ha hemstäd och fönsterputs.

Sedan den 1 juli, då RUT-avdraget dubblades till tjänster för 50 000 kronor, ser Filip Printzell att ovanligt många kontaktar Städarna.

– Sommaren brukar vara lugnare men just den här har vi sett ett större flöde än tidigare. Många vill ha storstäd och flyttstäd men det är just den löpande städningen som vi ser ökar, säger han och tillägger:

– Skillnaden från den 1 juli kan påverka men vi har också marknadsfört oss mycket samt har ett miljöfokus, säger Printzell.

Han förklarar att de inte har en typisk målgrupp utan utför tjänster åt såväl barnfamiljer som ensamstående yngre och äldre.

– Det handlar ofta om att få loss tid till saker som är roligare. Men anledningarna kan vara olika, säger Printzell.

"Körkort säger ingenting om hur bra man kan städa"

Något som han menar är positivt är att den ökande efterfrågan ger dem möjligheten att kunna anställa fler.

– Vi är ett tillväxtbolag på både RUT- och företagssidan. Vi startade i Motala för tre år sedan och har nu växt till 30 medarbetare och just nu rekryterar vi fler. Vi har tagit bort kravet på körkort och använder miljövänliga alternativ som lådcyklar och mopedbil för körkort säger ingenting om hur bra man kan städa – det här gör att vi skiljer oss lite i branschen, säger Filip Printzell.

RUT-avdraget

Rut står för ”rengöring, underhåll, tvätt”. Man kan göra avdrag för hushållsnära tjänster inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning. Material- och resekostnader ger däremot inte rätt till avdrag. Det är den som utför arbetet som ansöker om bidragen hos Skatteverket.

Det gamla rut-avdraget för alla under 65 år gav 50 procent på arbetskostnaden upp till max 25 000 kronor per år. Det ändrades den 1 juli 2019 till 50 000 kronor för alla.

I Östergötland betalades 98 miljoner ut i Rut-avdrag 2013 och 196 miljoner i fjol.

Källa: Skatteverket

Publicerad 10 September 2019 00:00