Suicide Zero vill ta bort tabun kring självmordstankar och få fler att väga prata om det.

Suicide Zero vill ta bort tabun kring självmordstankar och få fler att väga prata om det. Foto: Adobe Stock

Självmord uppmärksammas med samtal

Elisabet Haglund i Suicide Zero: "Vi måste våga prata mer om det"

VADSTENA. I dag är det Suicide Preventiva dagen. Då uppmärksammas, på flera håll i landet, självmord och psykisk ohälsa.

Av
Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. På flera håll i landet hålls ljusmanifestationer, ljusceremonier och föreläsningar i dag. I Vadstena har denna dag uppmärksammats sedan 2016. I år blir det i stället en ljusceremoni och tal i klosterkyrkan på WHO:s internationella världshälsodag för psykisk hälsa den 10 oktober. WHO:s internationella världshälsodag har i år temat suicidprevention.

Filippa Gagnér Jenneteg, en av författarna till boken "Handbok för livskämpar Till dig som inte vet om du orkar leva", kommer att gästtala.

– Hon kommer att prata om egna erfarenheter av självmordstankar och ge konkreta råd och tips, berättar Elisabet Haglund, volontär för Suicide Zero i Vadstena.

Efteråt blir det samtal lett av präst och diakon där man kan dela med sig av sina egna erfarenheter av själmordstankar. Det brukar komma cirka 15-18 personer under de samtalen och ännu fler under ljusceremonin, berättar Elisabet.

– Under samtalet skickas en sten eller ett ljus runt. Vill man prata så får man göra det. Vill man inte så kan man sitta tyst, säger hon.

Att prata om självmord har blivit mindre tabubelagt med åren, men det finns mycket kvar att göra, menar hon.

– Det borde vara lika naturligt att en läkare frågar om självmordstankar som att man undersöker om en person har högt blodtryck. Självmordstankar syns inte utanpå. Vi måste våga prata mer om det. Det är en myt att man väcker den björn som sover om man pratar om det, säger Elisabet.

Publicerad 10 September 2019 15:10