Här visas äldre bilder från Ödeshög

Vill ha hjälp att identifiera människor, hus, platser och händelser

ÖDESHÖG.

Under onsdagsförmiddagarna fram till den fjärde december visas bilder från Ödeshögs hembygdsbok på kommunbiblioteket.

Av
Lotta Hofström

Ödeshögs hembygdsbok är en digital katalog full av foton, anteckningar, artiklar, brev, inventeringar med mera från mitten av 1800-talet och framåt. Samlingen är unik i Sverige och har tagits fram i samarbete med hembygdsföreningar, Ödeshögs bibliotek och enskilda personer.

Det är biblioteksassistenten Ann-Sofi Brax som sedan 2013 leder bildvisningarna. Syftet är att förbättra katalogen genom att identifiera människor, hus, platser och händelser i Ödeshög.

– Vi har nu fått pengar från Stärkta bibliotek, från kulturrådet, så jag kommer att jobba halvtid med det här i hösten. Det är jättekul! Jag kommer att åka ut till byalagen i höst med scannern och scanna av bilder direkt på plats, säger Ann-Sofi Brax.

Den 18 september är det specialvisning med tema år 1969, då Ödeshögs kommun denna vecka firar 50 år sedan hopsammanslagningen av kommunerna Alvastra och Ödeshög.

På Ödeshögs bibliotek sker bildvisning under ledning av biblioteksassistenten Ann-Sofi Brax. Syftet är att förbättra informationen i hembygdsboken genom att identifiera människor, hus, platser och händelser.

På Ödeshögs bibliotek sker bildvisning under ledning av biblioteksassistenten Ann-Sofi Brax. Syftet är att förbättra informationen i hembygdsboken genom att identifiera människor, hus, platser och händelser. Foto: Lotta Hofström

Den digitala hembygdsboken används ofta av släktforskare men också av dem som vill lära känna sin hembygd. Alla är välkomna att bidra med mer material.

Dataskyddsförordningen GDPR gör dock arbetet med hembygdsboken svårare.

– Jag har fått in massor av foton som jag inte kan lägga ut eftersom jag då måste jag ringa runt till alla på fotot. Jag ringer inte runt till alla om det är en bild på en skolklass från 50-talet, men vill någon på bilden inte vara med så tar jag bort fotot, säger hon.

August Lundell på traktorn Fordson Major. Socken: Västra Tollstad. Period: 1960-tal. Källa. Leif Fracke.

August Lundell på traktorn Fordson Major. Socken: Västra Tollstad. Period: 1960-tal. Källa. Leif Fracke. Foto: Ödeshögs hembygdsbok

Förra veckan hade Ann-Sofie Brax en privat visning av Ödeshögs hembygdsbok för en skolklass född 1946.

– Jag tror att det kanske en två-tre stycken som bor kvar här i Ödeshög. Resten bor utifrån så det är fantastiskt att runt tio stycken kommer hit, säger hon.

Publicerad 12 September 2019 12:00