"Ernzt tog jag som valp", säger Tobias Gustafsson. Foto: Lotta Hofström

"Man jobbar med bästa kompisen"

Tobbe och Ernzt debuterade i Polishund-SM

VADSTENA.

Östergötlands polishundförarförening i samarbete med Mjölby och Vadstena Brukshundklubb arrangerade Polishund-SM i Vadstena i helgen. Östgöten Tobias "Tobbe" Gustafsson och 2,5-årige shäfern Ernzt tävlade för första gången.

Av
Lotta Hofström

17 hundekipage från hela landet tävlade i räddningssök, spår, platsundersökning, lydnad och skydd vilket är samma moment som ska klaras för att bli godkänd hundförare inom polisen. Platserna för tävlingen var Kungsvalla IP och Slottsparken i Vadstena samt på Omberg och i skogen utanför Boxholm.

För debutanterna Tobbe och Ernzt var målet att "klara nollan", det vill säga inte bara få godkänt utan också kamma hem något poäng. De lyckades och hamnade på 16:e plats.

Tobbe blev hundförare 2011 och Ernzt är hans tredje hund. I polisregion Öst finns 15 hundförare, men endast ett hundekipage tävlade i årets Polishund-sm.

Tobbe blev hundförare 2011 och Ernzt är hans tredje hund. I polisregion Öst finns 15 hundförare, men endast ett hundekipage tävlade i årets Polishund-sm. Foto: Lotta Hofström

Trots regn lockades många att titta på momentet platsliggning med skott på Kungsvalla IP.

Trots regn lockades många att titta på momentet platsliggning med skott på Kungsvalla IP. Foto: Lotta Hofström

Det är erfarna poliser som kan söka till att bli hundförare. De tilldelas då en hund som blir ett ansvar dygnet runt, året om till en omkostnadsersättning. Ernzt är den tredje hunden som bor hos polisen Tobbes familj i Norrköping.

– Man jobbar med bästa kompisen. Ernzt är väldigt snäll och har varit med mig sedan han var valp, säger Tobbe.

Ernzt är en social shäfer som bor hemma hos polisen Tobias Gustafsson i Norrköping.

Ernzt är en social shäfer som bor hemma hos polisen Tobias Gustafsson i Norrköping. "Det är kul att någon från Östergötland är med och tävlar när sm hålls i Vadstena", säger Gustafsson. Foto: Lotta Hofström

"Vi tävlar för första året". Foto: Lotta Hofström

Vanligaste rasen bland patrullhundar är Schäfer följt av Malinois, så kallad "malle". Hunden kan vara hane eller hona men under under tävling får löptikar göra momenten skilt, då hanhundar lätt tappar fokus i deras närvaro.

– Det viktigaste är att hunden kan spåra bra för då kan man fånga många tjuvar, hitta mycket grejer och försvunna personer. Det är mycket nosarbete, säger Tobbe som tycker att momentet spår är det roligaste tävlingsmomentet.

Linda Åström och Mimmi Lindgren från Östergötlands polishundförarförening var med och arrangerade årets Polishund-sm. De berättar att när det gäller polishundar finns patrullhundar vilket är hundar som söker försvunna personer, spårar brottslingar, söker föremål som luktar människa och dessutom skyddar sin förare och kan skickas för angrepp på person. Patrullhundar kan ha tilläggsdressyr, som att till exempel söka vapen eller narkotika.

Därutöver finns renodlade specialsökshundar: Vapen/narkotikasökshundar söker vapen och narkotika, krimsökshundar söker avlidna personer, sperma, blod, brottsplatsundersökningshundar söker saliv, blod, hårstrån och kan spåra gamla spår efter människa och brandhärdshundar söker brännbara vätskor.

– I fallet med Kim Wall var det kriminalsökshundar som åkte på båtar och fick vittring av hennes kvarlevor, säger Mimmi Lindgren.

"Att vara hundförare är en livsstil", säger hundföraren Mimmi Lindgren från Östergötlands polishundförarförening som med kollegan Linda Åström var med och arrangerade tävlingen. Foto: Lotta Hofström

– Min förra hund Assar gjorde ett jättebra jobb när vi hittade DNA som ledde till en fällande dom vid våldtäkt, säger Tobbe.

Människans bäste vän.

Människans bäste vän. Foto: Lotta Hofström

Det finns 15 hundförare i Polisregion Öst.

Det finns 15 hundförare i Polisregion Öst. Foto: Lotta Hofström

Shäfern Ernzt är 2,5 år och debutant i Polishund-SM. Här har han just avklarat momentet platsliggning med skott, där hunden ligger still i tio minuter och ligger still under avlossning av skott, på Kungsvalla IP i Vadstena.

Shäfern Ernzt är 2,5 år och debutant i Polishund-SM. Här har han just avklarat momentet platsliggning med skott, där hunden ligger still i tio minuter och ligger still under avlossning av skott, på Kungsvalla IP i Vadstena. Foto: Lotta Hofström

Polisens Hundförarförbund

Bildades 1967 och har till uppgift att tillvarata medlemmarnas intressen samt vara rådgivande organ till Svenska Polisförbundet i frågor rörande polishundtjänsten. Östergötlands polishundförarförening har ett femtiotal medlemmar. Det finns 15 hundförare i Polisregion Öst.

Källa: Brukshundklubben.se

Publicerad 12 September 2019 07:44