Resorthotellet i Boxholms kommun ska visa upp Sverige för utländska delegater i samband med en stor naturturismkongress.

Resorthotellet i Boxholms kommun ska visa upp Sverige för utländska delegater i samband med en stor naturturismkongress. Foto: Privat

Turismkongress sätter Östergötland på kartan

Världsdelegater till lokala semesterparadis

BOXHOLM.

I samband med en av världens främsta kongresser inom naturturism får tre semesterparadis i Östergötland visa upp sig från sin bästa sida – bland annat Resort Hotel Sommarhagen i Malexander.

Av
Lotta Hofström

Allemansrätten, faluröda stugor, vilda djur och svamp- och bärplockning. En självklarhet för många svenskar – men något oerhört exklusivt för personer från andra delar av världen.

Grupper av delegater från hela världen, bland annat journalister från internationell media som National Geographic och The Guardian, kommer att besöka ett 20-tal svenska semesterparadis inför Adventure Travel World Summit (ATWS) som för första gången kommer till Sverige.

Kongressen hålls i Göteborg den 16 till 20 september. Här kommer 750 delegater inom media, företag och turistorganisationer träffas för att utbyta erfarenheter i syfte att stärka hållbar naturturism och sätta Sverige på kartan.

Samtliga delegater kommer att erbjudas att testa på ”Plogging” vilket är ett svenskt fenomen som betyder att man plockar skräp medan man joggar, men vissa grupper kommer att få övernatta och uppleva mer av Sverige än så.

I Östergötland kommer grupper av världsdelegater till Omberg och Sankt Anna skärgård samt Sommarhagen som drivs av Marianne Jordvi.

På Sommarhagen kommer världsdelegaterna under fyra nätter och fem dagar bland annat att plocka lingon och svamp, tillreda mat vid en lägereld med en utomhuskock, basta och bada badtunna. De kommer också att få sova i nya och unika glashus med utsikt över en sjö, en naturupplevelse som kallas "glamping" efter en hopslagning av ordet camping och glamour.

– De kommer även att få en guidad cykeltur längs Sommen samt av historiska gården Smedstorp i samarbete med Kinda kommun. Dessutom en viltsafaritur med Pelles viltsafari. Vi har många lokala samarbetspartners, säger Marianne Jordvi.

Att arrangera en upplevelse för världsdelegater är inget som görs i en handvändning. En noggrann förberedelse måste göras på allt som kan hända. Riskdokument ska fyllas i, en sjuksköterska kommer att vara närvarande under upplevelsedagarna och det måste finnas extra utrustning.

I området kring Sommarhagen finns 250 kilometer egna vandringsleder som börjar och slutar på resorten samt åtta sjöar utan bebyggelse.

– Du kan till och med dricka vatten i vissa sjöar! Det här är exklusiv natur för världsbesökarna samtidigt som vi ligger prick mellan Stockholm och Göteborg med fyra internationella flygplatser inom en och en halv timmes bilväg, säger Marianne Jordvi. Det här är "Wow!" för dem, som att komma till Niagrafallen. Vissa har aldrig upplevt att det är helt tyst eller hur avslappnad man blir bara av att sitta vid en sjö.

Publicerad 12 September 2019 09:11