Markus Lindberg.

Markus Lindberg. Foto: Carolina Fransson

Växande intresse för att besöka museum i Vadstena året runt

Kommunens kultur- och fritidsstrateg: Det blir nog cirka 50 000 besökare totalt

VADSTENA. Museerna i Vadstena har mycket besökare från tidig vår till sen höst. Några har öppet, och tar emot bokningar, året runt. Det finns ett stort intresse att gå på museum även såhär års, menar kommunens kultur- och fritidsstrateg Markus Lindberg.

Av
Carolina Fransson

– Det är väldigt mycket besökare totalt under ett år. Säsongen är inte slut än, men vi kan nog räkna med att det är 50 000 besök om man räknar samman alla 19 museer här, säger han.

Skillnaden nu jämfört med för tio år sedan är att besöken sker alltmer utspritt under året. Högsäsongen är sommaren, men numera är det också en hel del besök under den resterande delen av året.

– Säsongen tenderar att bli allt längre. Jag tror att det hänger i hop med att besöksnäringen växer i Sverige. Det är fler som reser och gör helgturer nu än tidigare. För sex år sedan var det ingen idé att ha öppet en lördag i februari för det kom inga besökare. Nu gör det det, säger Markus.

Lilliann Gillmark och Maria Janaeus.

Lilliann Gillmark och Maria Janaeus. Foto: Carolina Fransson

Den 28 september är det museiedag i Vadstena. Ett tiotal av kommunens museum kommer att delta i dagen. Syftet med dagen är att locka fler att upptäcka museerna. Det är framförallt Vadstenabor man vill locka till museerna.

– Vi riktar oss till alla, men vi tror att många Vadstenabor kanske inte har varit på alla våra museum. Det är viktigt att känna till historien som finns i sin närhet, och det är kul att gå på museum, säger Markus.

Maria Junaeus har varit guide på Sancta Birgitta Klostermuseum sedan 1990. Klostermuseet är ett av de museum som under senare år utökat sina öppettider till hela året, om än i mindre utsträckning vintertid.

– När vi har varit med på museidagen tidigare har det varit en strid ström in hit under hela dagen. Vår högsäsong är sommaren. Vi tar emot mycket skolklasser i maj och såhär års är det mycket bussresor. Tyvärr är det få Vadstenabor som kommer hit, berättar hon.

– Det kanske beror på att man är hemmablind, säger museichef Lilliann Gillmark.

Solveig Wennberg.

Solveig Wennberg. Foto: Carolina Fransson

Solveig Wennberg har bott några år i Vadstena, men bor numera i Karlstad och Stockholm. Hon är här och hälsar på barnbarnet Douglas som bor här.

– Jag brukar besöka museerna här och har bland annat varit på museet som ligger vid Rådhuset och på klostermuseet. Jag tror att man skulle behöva satsa lite mer på upplevelser och på gemensamma aktiviteter för att locka fler Vastenabor till museerna, säger hon.

Margaretha Wärnberg.

Margaretha Wärnberg. Foto: Carolina Fransson

Vadstenabon Margareta Wärnberg brukar ta med sina gäster på museum och har bland annat besökt Vadstena Spetsmuseum, Radiostationen vid Orlunda, klostermuseet och Vadstena stadsmuseum.

– Jag brukar titta vad som händer i stan när jag får gäster. Det är många museum som jag inte känner till som finns här. Om det fanns mer information om dem och när de har öppet skulle nog fler komma dit, tror hon.

Publicerad 12 September 2019 00:00