Fastigheten på Stråtomtagatan 6 är svårsåld. Utgångspriset har nu sänkts från 1,25 miljoner kronor till 700 000.

Fastigheten på Stråtomtagatan 6 är svårsåld. Utgångspriset har nu sänkts från 1,25 miljoner kronor till 700 000. Foto: Ödeshögs fastighetsbyrå

Sagabion ännu till salu: "Har sänkt från 1,25 miljoner till 700 000"

Därför måste Ödeshögkooperativet sälja

ÖDESHÖG.

Huset som innehåller Sagabiografen är ännu till salu, men nu till ett betydligt lägre pris. I vintras var utgångspriset 1,25 miljoner kronor. Nu är prislappen 700 000.

Av
Lotta Hofström

Det är Ödeshögs fastighetsbyrå som säljer byggnaden som uppfördes cirka år 1900 av nykterhetsorganisationen IOGT. Husets interiör och exteriör är i 50-talsstil efter en till- och ombyggnation år 1954.

Fastigheten ägs av den ideella föreningen Ödeshögskooperativet, ett socialt kooperativ som verkar för att få ut människor i samhället och i arbetslivet. Ödeshögskooperativet driver en loppis samt erbjuder hushållsnära tjänster och hantverksarbeten med mera.

– Vi har har försökt att sälja huset under ett år men det är svårt för det är en specifik byggnad. Men nu måste vi försöka få in kapital till verksamheten då det går inte så bra för oss, säger Björn Berg som är ordförande för Ödeshögskooperativet.

Byggnaden på Stråtomtagatan 6 är i två plan med en källare. Här finns bland annat kapprum, hiss, två kontor, den så kallade "Brockmanssalen" med muralmålning och ekparkett, scen och läktare och inte minst ett gammalt maskinrum till biograf med 1950-talsinredning som inte används längre och ett nytt maskinrum med digital anläggning för biograf. Bruksarean är cirka 750 och tomtarean 932 m².

Foto: Ödeshögs fastighetsbyrå

Foto: Ödeshögs fastighetsbyrå

Ödeshögskooperativet köpte fastigheten att ha som samlingslokal, men snart upptäcktes att föreningens maskiner och verktyg inte gick att förvara på ett klokt sätt.

– Och så drev vi bion, men vi insåg att det fanns de som är bättre lämpade för att göra det, säger Björn Berg.

I september 2017 invigdes Saga kulturhus som en ny träffpunkt i Ödeshög när keramikern Karin Langhard valde att hyra fastigheten av Ödeshögskooperativet. Hon har i sin tur hyrt ut lokaler till olika verksamheter och evenemang. Hyreskontraktet löper ut den sista juli 2020 och har en uppsägningstid på nio månader, annars förlängs det med ett år.

Vad gör Ödeshögskooperativet om fastigheten inte går att sälja?

– Då får vi be mäklaren att hjälpa oss att antingen sänka priset... Ja, för vi kan inte ha det kvar. Vi har sänkt från 125 000 till 700 000 här i veckorna så vi hoppas att det ska bli ett uppsving nu, säger Björn Öberg.

– Vi försöker att överleva för det är en väldigt bra verksamhet. Vi arbetar för att människor ska komma ut i samhället och ut i jobb som kan leda till en fast anställning. Nu har vi till exempel fått ut en kille i arbetslivet. Som ordförande tar jag inte ut en krona i arvode – det här är så pass viktigt, fortsätter han.

Publicerad 13 September 2019 15:36