Mia Sundbäck och Per Edström är ledare för Röks miniorer, juniorer och seniorer.

Mia Sundbäck och Per Edström är ledare för Röks miniorer, juniorer och seniorer. Foto: Privat

80-årsjubileum för Ansgarsjuniorerna

Scoutliknande barnverksamhet stor i Rök

ÖDESHÖG.

I lördags firade Ansgarsförbundet 80-årsjubileum i Röks kyrka och församlingshem. Det var här som den scoutliknande juniorverksamheten för barn och ungdomar bildades.

Av
Lotta Hofström

Närmare 70 barn och vuxna kom för att delta i minnesutställning, lek, grill och tipspromenad.

– Barnen gjorde också krabbelurer, vilket är plättar på en slags sockerkakssmet som steks i stekpanna och får lite olika former, berättar Per Edström som är församlingspedagog i Svenska kyrkan i Ödeshög.

Den som ville fick också en bit "Ansgarstårta".

Ansgarstårta.

Ansgarstårta. Foto: Privat

Det var kyrkoherden Axel Sköld som år 1939 lät pojkar börja i en form av söndagsskola med kristendomsundervisning. Vartefter blev juniorverksamheten mer och mer lik en typ av scoutförbund med mer praktisk inriktning och friluftsaktiviteter. Vartefter fick flickor också en egen grupp.

Namnet Ansgar kommer från missionären Sankt Ansgar, som på 800-talet var den förste kristne missionären i Skandinavien.

Ansgarsförbundet bildades sedan 1946 i Stockholm och spreds i landet. Förbundet har mycket att tacka Jerker Sandegård, som nyligen gått bort vid 82 års ålder. Jerker Sandegårds mors släktingar kom från Heda och han träffade sin fru på Ansgarsgförbundets kansli i Stockholm. Under många år jobbade Jerker Sandegård som konsulent åt Ansgarsförbundet och reste runt i Sverige för att utbilda ledare. Han var dessutom missionär i Malaysia på 60-talet.

– Han var en riktigt stor eldsjäl som hade juniorarbetet i Rök, västra Tollstad och Trehörna, berättar församlingspedagogen Per Edström.

På 90-talet slogs Ansgarsförbundet och Kyrkans ungdom ihop till Svenska Kyrkans Unga, men i Rök försvann aldrig riktigt namnet Ansgarsförbundet även om officiella namnet är Svenska kyrkans Unga i Alvastra (SKUA). I folkmun säger man "Ansgarsjuniorerna" och i dag går flickor och pojkar i samma grupp.

– Ungdomarna får lära sig tälja, hugga ved och lära sig handskas med kniv, yxa och eld. Man åker på hajk och övernattar en eller två nätter varje årstid. Hajkerna är väldigt viktiga, för då får man verkligen tid för barnen. Det blir ingen stress, för annars kanske man ses bara under två timmar. Det är heller inga mobiltelefoner under hajken, säger Edström.

Publicerad 16 September 2019 12:02