Att Sverige blir ett alltmer kontantfritt och digitaliserat samhälle drabbar de äldre, menar PRO-medlemmar.

Att Sverige blir ett alltmer kontantfritt och digitaliserat samhälle drabbar de äldre, menar PRO-medlemmar. Foto: Adobe Stock

Äldre drabbas av kontantfria samhället

"Dels är tekniken svår, men det handlar mest om rädsla för att använda"

ÖSTERGÖTLAND.

Pensionärer i länet drabbas när svenska samhället digitaliseras och blir alltmer kontantfritt. Det menar Pensionärernas riksorganisation (PRO) som har drygt 13 000 medlemmar i 63 föreningar inom Östergötland.

Av
Lotta Hofström

Betalappen Swish och möjligheten att betala och legitimera sig med mobilt bank-id är smidigt enligt privatpersoner, företag och myndigheter. Men många äldre känner tvärtom. Inte sällan krävs en smart mobiltelefon med internetuppkoppling för basala funktioner som toalettbesök eller buss- och tågbiljetter. I fjol uppmärksammades kontantfrågan internationellt då PRO:s ordförande Christina Tallberg intervjuades av tidningen New York Times.

Curt Karlsson, ordförande i PRO-styrelsen i Östergötland, bekräftar att flera äldre i hans närhet tycker att det är jobbigt att behöva hantera bankkort. Detta efter att ha använt kontanter i kanske 80 år.

– Dels är tekniken svår, men det handlar mest om rädsla för att använda kortet. Pinkod och bank-id är krångligt för äldre men det handlar mest om rädsla för tekniken – att man är osäker, säger han.

"Pinkod och bank-id är krångligt för äldre men det handlar mest om rädsla för tekniken – att man är osäker", säger han. Foto: Lotta Hofström

Curt Karlsson ser med oro på de ökande åldringsbrotten, där tjuvar skor sig på äldres osäkerhet och okunskap om modern betalteknik. Under de senaste månaderna har tjuvar via telefon eller genom att dyka upp i bostaden lyckats lura till sig bankkort, kontanter eller pengar via Swish-appen av flera äldre östgötar.

– En kvinna blev av med 100 000 kronor. Jag har bekanta som tjuvarna ringt till. De är väldans duktiga på att prata och inger förtroende, säger Curt Karlsson.

På PRO:s ordförandekonferens i september berättade flera äldre om vad man upplever som problem när samhället blir alltmer kontantfritt och digitaliserat.

På PRO:s ordförandekonferens i september berättade flera äldre om vad man upplever som problem när samhället blir alltmer kontantfritt och digitaliserat. Foto: Lotta Hofström

På PRO Östergötlands ordförandekonferens i september hörde vi oss för bland medlemmarna kring bekymret. Här är någon upprörd över att det kan kosta 50 kronor att betala med pappersfaktura istället för autogiro, någon annan tycker att det är besvärligt att ge barnbarnen pengar via internetbanken, en tredje har massor av mynt hemma som den inte kan bli av med. Flera undrar hur Sverige skulle klara sig under ett längre elavbrott eller om det blir krig när allt är så digitaliserat. En av dem kunde nyligen inte köpa en cykel eftersom han inte hade Swish.

– Jag var på polisens cykelauktion i Linköping och fick inte köpa med kontanter. Det är jävla dumheter, säger Håkan Ahlström.

Att företag inte tar kontanter är en sak, menar han, men när kommunen slutar med mynt och sedlar drabbas de äldre.

– Jag ska kunna välja själv om jag vill vara tekniskt modern eller inte, och inte bli tvungen!

Curt Karlsson är ordförande i PRO Östergötlands styrelse.

Curt Karlsson är ordförande i PRO Östergötlands styrelse. Foto: Lotta Hofström

En av PRO-medlemmarna på konferesen berättar att han har runt 10 000 kronor i mynt och sedlar därhemma efter ett evenemang, och att han har svårt att bli av med kontanterna. Hanteringen av mindre kontanter är en fråga som PRO engagerat sig mycket i under de senaste åren. Man menar att avgifterna för att sätta in kontanter på banken eller växla mynt mot sedlar är för hög samtidigt som bankkontor läggs ner och de få som finns kvar slutar att hantera kontanter. Detta menar PRO skapar problem för föreningars kassörer som då förvarar för mycket mynt och sedlar hemma.

– Det är kanske femkronor och tjugolappar från försäljning av lotter eller att man tagit emot kontanter i samband med en bussresa, säger Curt Karlsson som är orolig för att dessa äldre riskerar att bli utsatta för åldringsbrott.

Vad tycker du om kontantfrågan? Mejla oss på redaktion@ostgotatidningen.se!

Publicerad 20 September 2019 09:22