Eldsjälarna Mats Carlheim (t.v.) och Björn Rallare blåste liv i Festival of the Midnight Sun som arrangeras första gången år 1970.

Eldsjälarna Mats Carlheim (t.v.) och Björn Rallare blåste liv i Festival of the Midnight Sun som arrangeras första gången år 1970. Foto: Arkivbild/Pernilla Alsén

Arrangören: "Det blir ingen ekonomisk flopp"

Fiaskot 1970 återupprepades inte

VIKINGSTAD.

Festival of the midnight sun blev en ökänd ekonomisk flopp 1970. Den sista lördagen i augusti återupplivades festivalen på Sjögestad motell och blev en besökarsuccé.

Av
Lotta Hofström

– Det blir ingen ekonomisk flopp i år men om vi går med vinst kan jag inte svara på än, säger Mats Carlheim, ordförande i Rockered kulturförening som arrangerade musikfesten.

Enligt arrangörerna var årets Festival of the midnight sun en stor succé med närmare 2000 nöjda besökare och god stämning. Men många köpte sin biljett dagarna före, vilket gjorde att det kom fler folk än väntat.

Samtidigt hände en del oförutsedda händelser, så bakom kulisserna under festivaldagen släcktes många bränder.

– Det var massor av smådetaljer som vi fick ta på uppstuds som vi inte hade tänkt på, men vi tror inte att publiken märkte mycket av det. Det är tack vare våra erfarna medarbetare som tidigare arbetat med Hultsfreds- och Bråvallafestivalen som det fungerade, säger Mats Carlheim.

Festivalområdet var utformat för att klara över 2000 personer och med det höga besökarantalet blev kön till baren, maten och toaletterna ibland irriterande lång. Vid femtiden ska burkölen ha varit ljummen, enligt besökare, och kön till baren upp till 35 minuter.

– Vi är rookiesar och inte beredda på trycket, förklarar Carlheim. I och med att området öppnade klockan 11 och det var så varmt och skönt väder blir man ju törstig och då sålde vi mer än vad vi räknat med.

"Vi sålde mer än vad i räknat med"

Sammanlagt arbetade ett hundratal personer med festivalen. Rockered kulturförening vill tacka alla volontärer, lokala sportklubbar, lokala företag och lokala sponsorer som ställde upp med bra priser samt personalen från Sjögestad motell som gjorde festivalen möjlig.

Läs mer: De blåser liv i 70-talsfestivalen

– Vi hade fyra stycken som bara körde minibussar hela dagen. Bara artisterna är 80 personer och de skulle fram och tillbaka från Scandic Frimis i Linköping. Vi valde Frimis för artisterna och arrangörerna bodde där 1970, säger han.

Efter att festivalområdet stängt hölls också en efterfest på Frimis för artister, arrangörer och personer med VIP-biljett.

Den mytomspunna orginalfestivalen år 1970 är känd som en flopp då man räknade med 300 000 besökare men landade på ca 3000.

Bandet Hällas uppträdde på Midnight of the festival sun på Sjögestad motell i Vikingstad den 31 augusti.

Bandet Hällas uppträdde på Midnight of the festival sun på Sjögestad motell i Vikingstad den 31 augusti. Foto: Lotta Hofström

För att gardera sig i år sålde man early bird-biljetter till lågpris.

– ... För att ha pengar på banken innan vi bokade artister, säger Carlheim. Men om vi går med vinst är det en fantastisk bedrift, för vi köpte vissa saker nytt och det var en hel del grejer som var svåra att planera – som till exempel att vi fick så mycket folk, alla busstransporter och hyra av marken.

Läs mer: Från festivalflopp till succé

När Östgötatidningen tog mingelbilder under festivalen var det otaliga besökare som önskade en repris nästa år

– Vårt mål i år var att göra ett litet överskott för att kunna göra detta igen nästa år inför 50-årsjubileet av Midnight Sun 1970. Men vi måste utvärdera först om det ska bli av och var den ska vara, säger Mats Carlheim.

Om det blir en repris blir det samma upplägg med retro 70-talstema och progg- och rockmusik med bokningar av äldre band för den yngre publiken att upptäcka, och nya band för de äldre att upptäcka.

– Under festivalen upptäckte nog många Maida Vale, som är fyra stentuffa tjejer som blivit jättepopulära, och Children of the sun!

Publicerad 20 September 2019 00:00