Li Teske, tidigare ombudsman för PRO i Östergötland, presenterade aktuella organisationsfrågor på PRO:s ordförandekonferens i Linköping i september.

Li Teske, tidigare ombudsman för PRO i Östergötland, presenterade aktuella organisationsfrågor på PRO:s ordförandekonferens i Linköping i september. Foto: Lotta Hofström

Utmaningen: Hur ska pensionärsföreningen locka nya medlemmar?

"Vi kan ha tre generationer i samma förening: dotter, mamma och mormor"

ÖSTERGÖTLAND.

PRO har svårt att locka nya pensionärer – samtidigt som medlemmar lämnar sina lokalföreningar. Vad kan det bero på? Och hur vänder man trenden? Det är en fråga som som diskuteras på både lokal- och riksnivå under hösten.

Av
Lotta Hofström

I Sverige har PRO 330 000 medlemmar, i Östergötland drygt 13 000 medlemmar i 63 föreningar. Men medlemsantalet sjunker.

I början av 2019 tillsatte PRO därför en arbetsgrupp som ska titta på en organisationsutredning. Med hjälp av medlemmar och experter ska man undersöka hur PRO kan bli en mer attraktiv och modern organisation. Hur ska man fånga upp nyblivna pensionärer? Hur ska medlemmarna få ut mer av sitt medlemskap?

Östergötlands representant i arbetsgruppen är Li Teske, som tidigare var socialdemokratisk politiker i Norrköping. I fjol pensionerade hon sig från jobbet som ombudsman i PRO Östergötland efter sex år.

"Arbetsgruppen träffades i februari 2019 och har gjort förarbetet. Vi lägger nu fram ett första remissförslag som vi kommer få svar på från föreningarna inom PRO. Svaret har deadline i februari 2020 efter det ska arbetsgruppen lägga fram ytterligare ett förslag som går vidare till riksorganisationens styrelse för beslut i kongressen", förklarar Li Teske. Foto: Lotta Hofström

Li Teske förklarar att en stor utmaning är att de svenska pensionärerna inte är en enhetlig grupp.

– Man är precis som den man var fastän man är pensionär. Olika individerar har olika behov och förväntningar, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det som är unikt med vår verksamhet är att vi kan ha tre generationer i samma förening: dotter, mamma och mormor. Men när jag var ung ville jag ju inte alltid att mamma skulle komma med på discot jag var på, eller hur? Du ska ha nytta av ditt medlemskap och känna att det är roligt att vara med i PRO oavsett om du är 62, 75 eller hundra år!

Något som skiljer åldersgrupperna åt kan vara vana med internet, datorer och smarta telefoner.

– De flesta 65-åringar använder internet i det mesta vi gör. Om vi reser till exempel så använder vi internet för att hitta en lägenhet att hyra och så vidare. Men det gör oftast inte 80-åringarna, förklarar Li Teske.

Något annat som kan skilja är musikstilen.

– Ofta hänger musiken från ungdomen kvar. Men det finns 95- och 100-åringar som älskar till exempel hårdrock. Så vi måste jobba utifrån intresse och inte bara ålder, säger hon.

Något annat som påverkar PRO-föreningarna är deras geografiska placering.

– På små orter kanske PRO är de enda som har aktiviteter och då är det naturligt att man samlas och träffar vännerna där. Men i större städer som Linköping och Norrköping finns en uppsjö av utbud, säger hon.

Den som har förslag på hur PRO i synnerhet eller pensionärsföreningar i allmänhet kan utvecklas är välkommen att kontakta Li Teske på teske@telia.com. Under hösten kommer alla PRO:s lokalföreningar få chansen att lämna förslag.

Publicerad 26 September 2019 12:07