Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock

Vargvalpar födda i Östergötland

Hanen från Lindesberg och tiken från Norge

BORENSBERG.

Hon är från Trysil i Norge, han från Lindesberg i Västmanland. Nu har de bildat familj mellan Borensberg och Finspång. Samtidigt begär LRF skyddsjakt.

Av
Lotta Hofström

Det var i början på 2018 som vargparet slog ned bopålarna i skogarna norr om Roxen. Då bildades Östergötlands första vargrevir i modern tid, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelandet.

Nu har två blivit, minst, fyra – spillning från två valpar har samlats in och analyserats. Från den första oktober till den 31 mars kommer en inventering av varg att pågå. Familjens revir har fått namnet Långbogen efter en sjö i området.

Alla är inte positiva till vargarna. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Östergötland har lämnat in en skrivelse där man begär att Länsstyrelsen ska fatta beslut om skyddsjakt av varg på eget initiativ. En tredje vargattack inträffade i reviret i september, då en kvigkalv av nötkreatur dödades.

Karta över vargreviret Långbogen.

Karta över vargreviret Långbogen. Foto: Länsstyrelsen

Länsstyrelsen och rovdjur

Ansvarar för förvaltningen av stora rovdjur. Länsstyrelsen inventerar, förebygger och ersätter rovdjursskador, hanterar skyddsjaktärenden, förebygger illegal jakt och informerar länets invånare om rovdjur.

I Sverige finns björn, järv, kungsörn, lodjur och varg. Alla dessa djur är fridlysta. I Östergötlands län finns förutom det revirmarkerande vargparet fasta stammar av lodjur. Även kungsörn förekommer, men häckning har inte kunnat konstaterats.

Källa: Länsstyrelsen

Publicerad 27 September 2019 11:21