Joe riktar sig till en publik som är mellan fem och 95 år.

Joe riktar sig till en publik som är mellan fem och 95 år. Foto: Axel Öberg

Labero återvänder till de mindre scenerna

Magikern uppträder i Mjölby i oktober

MJÖLBY. Han inledde sin karriär som magiker med att uppträda på fritidsgårdar och vårdboenden i barndomsorten Alvesta. Numera bor Joe Labero i USA och gör föreställningar över hela världen. I höst återvänder han till Sverige och ett av stoppen på den kommande turnén är Mjölby.

Av
Carolina Fransson

Mjölby kulturscen är ett av stoppen under Joe Laberos turné, Labero- unexpected visit. Andra orter som han kommer att besöka är bland annat Kalmar, Askersund, Västervik och Finspång.

Att uppträda på mindre scener utanför de större städerna beskriver han som att lite grand komma tillbaka till de scener där han en gång inledde sin karriär som magiker för 35 år sedan. I Mjölby har han uppträtt en gång tidigare, under en tältturné för många år sedan.

– Den här föreställningen blir liten, intim och personlig. Jag riktar mig till en publik som är mellan fem och 95 år, säger han.

Inför sin kommande turné har han inspirerats av Elton John och Bruce Springsteen som han sett gjort mindre föreställningar i USA. Nu vill han testa att göra likadant.

– Jag är jättetaggad inför den här turnén. Jag kommer att komma nära publiken och involvera ett tiotal personer som jag återkommer till flera gånger i min show. Jag kommer att ha med mig är min lilla doktorsväska, och det som inte får plats i den kommer inte att vara med. Sen kommer jag att låna saker av publiken, som mobiltelefoner och vigselringar, berättar han.

Efter att ha uppträtt många år utomlands berättar han det skiljer sig lite vad publiken runtom i världen förväntar sig för sorts magi.

– I Asien till exempel, förväntar sig publiken mer bombastik och stora produktionsshower. Den skandinaviska publiken vill ha mer fingefärdighetsmagi och att man lånar och trollar bort folks ägodelar, säger han.

Kommer publiken att känna igen Joe Labero?

– Ja, de som följt mig kommer att känna igen sig. Jag tror på att man alltid ska ta med 50 procent av det som funkat från tidigare nummer. Det är oerhört viktigt. Jag kommer att köra mina signaturnummer, men också ta med vissa saker som de flesta inte sett mig göra live, säger han.

Han tycker att det är minst lika roligt att gå upp på scenerna i dag som när han en gång började uppträda.

– Jag gillar att hålla i gång, vill hela tiden utvecklas och göra ännu bättre föreställningar. Jag tror på att göra lagom långa föreställningar och att sedan låta gästerna möta mig när jag signerar spelkort, säger han.

Det upplägget på föreställningarna har han haft genom alla år och det är något som passat publiken både nu och då.

När han ser tillbaka på sina 35 år som magiker har det också hänt en hel del genom åren.

– Jag slog i genom i tv-programmet 24 Karat och på den tiden fanns det bara några få tv-kanaler att titta på. I dag ser det helt annorlunda ut. Det händer mycket och det går snabbt. Det gäller att hänga med och att alltid ligga steget före. Visst kan jag få prestationsångest inför föreställningar i bland, men det är en sådan kick att gå ut på scenen och möta publiken. Jag gör det jag tycker är roligt och jag tror att jag har vuxit med min publik, säger han.

Joe Labero kommer till Mjölby kulturscen torsdagen den 31 oktober.

Publicerad 30 September 2019 08:36