Madicken Engqvist och Fanny Johansson älskar att baka.

Madicken Engqvist och Fanny Johansson älskar att baka. Foto: Carolina Fransson

Fanny och Madicken bakar tillsammans

Vadstenatjejerna vill gärna öppna eget i framtiden

ÖSTERGÖTLAND. På fredag är det Kanelbullens dag. Fanny Johansson och Madicken Engqvist från Vadstena vet hur man får till riktigt goda, väldoftande och fina bullar. De läser restaurang- och livsmedelsprogrammet och bakar och säljer bakverk på fritiden.

Av
Carolina Fransson

Madicken och Fanny har känt varandra sedan de var små. Under deras första 11 år bodde de på samma gata i Vadstena och de sprang då ofta över till varandra för att leka. Senare började de baka i hop, och numera umgås de mycket genom bakandet.

Båda läser nu andra året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Dackeskolan i Mjölby.

– Vi har en idé om att öppna eget i framtiden. Jag har tänkt att jag ska välja inriktning restaurang i trean och Madicken har tänkt läsa servering. Vi tror att det kan bli en bra kombination om vi öppnar eget, säger Fanny.

Fanny och Madicken har känt varandra sedan de var små. Nu läser de samma program på Dackeskolan.

Fanny och Madicken har känt varandra sedan de var små. Nu läser de samma program på Dackeskolan. Foto: Carolina Fransson

Madicken och Fanny får ofta i uppdrag att baka till släktkalas och högtider. I våras fick de en idé om att börja sälja sina bakverk.

– Vi började prata om det en dag när vi satt på bussen. Ska vi inte göra något så att vi kan åka någonstans nästa sommar?, sa vi. Kanske till Italien eller Grekland, säger Fanny.

Först startade de en facebookgrupp där de tog emot pantburkar. Sen provade de att sälja sina bakverk. Nu har de hittills sålt sina bakverk på loppisar, till privatpersoner som tagit med sig kakor till fikarum, till barnkalas med mera.

– Vi har tänkt att vi ska starta en hemsida där man kan se vad vi erbjuder, men sen bakar vi utöver det vad som efterfrågas, säger Fanny.

Fanny och Madickens kanelbullar.

Fanny och Madickens kanelbullar. Foto: Carolina Fransson

Hittills har de fått i hop cirka 5 000 kronor på sin försäljning.

De utgår från grundrecept och lägger sedan till egna smaksättningar. I och med att de bakar så mycket på fritiden blir de också bättre när de ska baka i skolan, menar de.

– Till luncherna här i restaurangen brukar vi till exempel alltid ha en småkaka till efterrätt. Drömmar är ganska svåra kakor att göra bra, men vi lyckas få dem ljusa och fina, säger Fanny.

– Och vi kan baka mycket utan recept, lägger Madicken till.

Inför vår intervju hade Fanny och Madicken bakat kanelbullar.

På fredag är det Kanelbullens dag. Vad har ni för tips till den som ska baka bullar då?

– Följ receptet. Det är viktigt att man inte slarvar med mängden av ingredienserna, säger Madicken.

– Stressa inte. Avsätt mycket tid och kärlek till det du bakar, säger Fanny.

Madicken och Fannys kanelbullar

Ingredienser:

Degen:

50 gram jäst

50 gram margarin

3dl mjölk

1/2 dl socker

8 dl mjöl

Fyllning:

50 gram margarin

2 tsk malen kanel

1/2 dl socker

Deg: Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt i cirka 30 sekunder. Tillsätt mjölken och värm så att den blir fingervarm. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjölet. Spara lite av vetemjölet till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

Fyllning: Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen. Knåda den smidig med resterande mjöl.

Kavla ut degen till en platta, cirka 30x40 cm (för 20 bullar). Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i cirka 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper. Låt bullarna jäsa under bakduk cirka 20 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 150°C, cirka 16 minuter. Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.

Publicerad 02 October 2019 00:00