STF Folkungas ordförande Kjell Knutsson med Mathilda Bentell och Gunilla Rech på Vandringens Dag som premiärarrangerades i år och ska bli tradition.

STF Folkungas ordförande Kjell Knutsson med Mathilda Bentell och Gunilla Rech på Vandringens Dag som premiärarrangerades i år och ska bli tradition. Foto: Privat

Svenska turistföreningens lokala klubb 30 år

Folkunga satsar på barn, unga och vandring

BOXHOLM.

Svenska Turistföreningens lokalavdelning STF Folkunga firar 30 år 2019. "Just nu är vi kanske mest stolta över vårt arbete med vandring", säger Kjell Knutsson, styrelseordförande.

Av
Lotta Hofström

Under tre decennier har STF Folkunga, där Boxholm, Mjölby, Motala, Vadstena och Ödeshögs kommuner med omnejd ingår, arrangerat aktiviteter, påverkan och upplevelser. Den ideella organisationens STF bildades i Uppsala 1885 och har som syfte att visa vägen ut till närmiljön, naturen och kulturen och locka fram upptäckarglädjen hos både stora och små.

– 1989 delades Östergötlands lokalförening upp i flera kretsar: en i Norrköping som heter Bråvalla, en i Linköping som inte finns kvar och så STF Folkunga där också många från Linköping är med, säger Kjell som bor i Boxholm.

Vandring på Torpön.

Vandring på Torpön. Foto: Privat

Just nu har STF Folkunga cirka 200 medlemmar, såväl unga som äldre. För runt tio år sedan blev aktiviteterna mer riktade åt 60-plusare, men under de senaste åren har både lokala och nationella åtgärder gjorts för föryngring.

– Vi har som mål och plan att försöka nå barnfamiljer och ha mer aktiviteter för barn och unga. Medelåldern var 48 år 2018, säger Kjell.

Under de senaste två åren har STF:s antalet medlemmar ökat.

– Det är många unga som åker till fjällen och vandrar, säger han.

En söndag i månaden arrangerar STF Folkunga en gemensam vandring i Östergötland. Runt 25 personer brukar då gå en mil tillsammans.

En söndag i månaden arrangerar STF Folkunga en gemensam vandring i Östergötland. Runt 25 personer brukar då gå en mil tillsammans. Foto: Privat

Sedan ett par år är vandring Folkungas fokus, vilket är ett arbete som föreningen är mycket stolta över.

– I år började STF med Vandringens dag med aktiviteter i hela landet och Östergötland. Den ska återkomma år efter år den andra lördagen i september, säger han.

Folkunga arrangerar också en vandring på omkring en mil en söndag i månaden.

– STF har också tagit fram vad man kallar signaturleder, tolv stycken i Sverige, och Östergötland har fått en som heter signaturled Omberg som börjar i Boxholm. Signaturlederna kom till eftersom man vill lyfta fram områdets specifika natur – från skogar till slätten och Omberg. Skulle man vilja gå hela leden så får man räkna med fyra dagar, säger Kjell. Man ska kunna ta sig till en signaturled med buss eller tåg. I Boxholm börjar leden precis utmed järnvägen!

Som STF-medlem har man tillgång till olika erbjudanden, som tio procent på SJ:s tågbiljetter och medlemspris på vandrarhem. För att gå med i lokala klubben får man kontakta STF Folkunga.

– Tidigare var man per automatik medlem i en lokalförening, då stod det på ens medlemskort, men det här gjordes om för att få mer aktiva medlemmar, säger Kjell.

STF arbetar både lokalt och nationellt med att väcka opinion kring frågor som rör natur, kultur och miljö.

– Man kan bilda grupper och jobba med en viss fråga eller område. Det finns en som har klättring till exempel, säger Kjell.

– Nationellt har vi 240 000 medlemmar och då kan man trycka på i olika frågor, fortsätter han.

I Folkungas styrelse försöker man hålla en jämn könsfördelning mellan kvinnor och män.

– Vi är just nu sju stycken och fler kvinnor, säger Kjell.

STF Folkungas förste ordförande Alf Lövborg med Sven-Åke Svensson som tilldelats STF:s Förtjänstmärke i guld för sin gärning i Folkunga. Lokalföreningen bildades på just Vadstena folkhögskola där jubileumsfesten var förlagd.

STF Folkungas förste ordförande Alf Lövborg med Sven-Åke Svensson som tilldelats STF:s Förtjänstmärke i guld för sin gärning i Folkunga. Lokalföreningen bildades på just Vadstena folkhögskola där jubileumsfesten var förlagd. Foto: Privat

På 30-årsjubileet på Vadstena folkhögskola stod Lovisa Bartov och Erik Flock från Vadstena sång- och pianoakademi för kulturinslaget. Det blev en och annan Evert Taube-låt.

På 30-årsjubileet på Vadstena folkhögskola stod Lovisa Bartov och Erik Flock från Vadstena sång- och pianoakademi för kulturinslaget. Det blev en och annan Evert Taube-låt. Foto: Privat

Publicerad 03 October 2019 00:00