Foto: Adobe Stock

Person greps i Ljungsbro – misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse

Polisinsats i Linköping under fredagen

LINKÖPING.

Av
Lotta Hofström

En person greps i Ljungsbro på fredagen. Personen anhölls misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Efter förhör under helgen släpptes personen på fri fot, ännu misstänkt.

Polisen kan inte berätta mer detaljer i nuläget med anledning av förundersökningssekretess.

Men enligt Corren arbetade polisen vid ett flerfamiljshus i Ljungsbro under hela fredagsförmiddagen. Poliser, hundar, polisens kriminaltekniker och civilklädda poliser ska ha setts på platsen. Enligt tidningen ska bruna papperspåsar med föremål i ha burits ut.

Om polisinsatsen i Ljungsbro har med den senaste tidens anlagda bränder, bombhot och explosioner är oklart. Men källor till Corren uppger att misstanken mot personen som greps har med mopedexplosionen på Garnisonsområdet den 19 augusti att göra.

Bomber och misstänka föremål i Linköping – det har hänt

7 juni exploderade en sprängdeg som förvarats i en lådcykel på Ådalagatan. Laddningen ska ha innehållit 15-20 kilo sprängmedel och ha varit den största i landet på många år. Ett 20-tal personer skadades lindrigt.

9 juni larmades polisen om ett misstänkt föremål i Tannerfors. Föremålet var tänkt att likna en sprängladdning, men var ofarligt.

12 juni larmades polisen om ett misstänkt föremål på Garnisonsområdet. En pojke i övre tonåren greps senare misstänkt för sabotagebrott.

19 augusti tillkallades nationella bombskyddet till Birgadgatan på Garnisonsområdet där en laddning påträffats i en moped inuti ett polisförråd. Området evakuerades och under bombskyddets arbete detonerade laddningen. Ingen skadades.

23 augusti larmades polisen till Tannefors igen. Bombskyddet kunde senare konstatera att föremålet var ofarligt. Det misstänkta föremålet var tänkt att se ut som någon typ av bomb, enligt polisen.

23 augusti utrymdes Linköpings universitet efter hot framförda på affischer på skolområdet. På affischerna fanns en hashtagg som ledde till ett konto i sociala medier där en man i 25-årsåldern poserade med vapen. Mannen greps misstänkt för grovt olaga hot mot grupp, grovt vapenbrott samt olaga affischering.

28 augusti bombhotades SVT:s redaktioner i Norrköping och Linköping via mejl. Lokalerna fick utrymmas.

12 september spärrade polisen av ett område universitetsområdet i Linköping på grund av ett misstänkt föremål som visade sig vara ofarliga dioder.

4 oktober anhålls en person i Ljungsbro misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt polisen användes samma typ av sprängmedel i explosionerna den 7 juni och 19 augusti. Polisen gick den 29 augusti ut med en bild på en hjälm i syfte att hitta en förare till mopeden som exploderade på Brigadgatan. Hjälmen hittades i anslutning till mopeden, som stals någon gång mellan 12.00 och 16.30 den 26 maj vid Ryds Allé, och som sedan syntes på Ågatan vid kl. 01.30-tiden den 30 maj.

Publicerad 04 October 2019 14:22