Hanna Nilsson på Östenssons Livs i Borensberg. Hit ringer kunder redan i början av oktober för att fråga om julmust finns att köpa.

Hanna Nilsson på Östenssons Livs i Borensberg. Hit ringer kunder redan i början av oktober för att fråga om julmust finns att köpa. Foto: Privat

Julmust och pepparkaka – i oktober?

Vattendelaren: Kunder är för och emot tidiga julstarten

BORENSBERG.

Östenssons livs har fått julfeeling. I en bild på Facebook visar de att julmust och choklad med pepparkakssmak finns till salu. Vad gott, tycker somliga kunder. Inte okej, menar andra som anser att försäljningen av julsnask börjar för tidigt.

Av
Lotta Hofström

Med över tre veckor till allhelgonahelgen och nio veckor kvar till luciadagen är matbutiker redan igång med julmust, pepparkaka och glögg.

Men förekomsten av julprodukterna redan i oktober är en vattendelare som för in kunderna i två läger – de som är för och de som är emot.

"Känner redan jul feeling", skriver en kund i kommentarsfältet under Östenssons Facebook-bild. "Det är förbjudet för första advent !!!!", kommenterar en annan.

Butikschefen Erica Ahlm menar att de flesta av Östenssons kunder är positiva till den tidiga julstarten.

– Kunder har till och med ringt ned till butiken och frågat om julmust. Det är framförallt det lokala Hammars julmust som de vill ha, men också andra sorter. Många är sugna, säger Erica Ahlm.

Glögg är också något som börjar efterfrågas redan i oktober.

– När det blir kallt vill många ha lite varmare produkter som glögg, säger hon.

Några stora exponeringar av julprodukter finns inte uppe i butiken – än. Men det kommer snart.

– Just nu har vi bara smugit in det, säger Erica Ahlm. Vi känner att det är ett val att handla eller inte och det finns något för alla här!

Publicerad 07 October 2019 10:34