Montage.

Montage. Foto: Kungahuset

Kungens beslut: Barnbarnen ut ur kungahuset

Blir inget apanage till småprinsarna och småsessorna

KUNGAHUSET.

Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills barn, Leonore, Nicolas och Adrienne, samt Carl Philips och prinsessan Sofias söner, Alexander och Gabriel, ska inte längre tillhöra och representera kungahuset. De kommer inte heller att ta del av apanaget. Det meddelar hovet i dag.

Av
Lotta Hofström

Prins Carl Philips två söner och prinsessan Madeleines tre barn kommer fortfarande att vara medlemmar av den kungliga familjen – men de kommer inte längre tillhöra Det Kungliga Huset och ha ställning som Kungliga Högheter. De "förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skriver riksmarskalken Fredrik Wersäll på Kungahusets hemsida.

Det är hans majestät konungen Carl XVI Gustaf som beslutat om förändringarna kring de små prinsarna och prinsessorna, som kommer att betraktas som privatpersoner och inte få sina levnadskostnader täckta.

Beslutet är en följd av en diskussion som pågått inom den kungliga familjen ”under ett antal år”, enligt riksmarskalken.

Prinsessan Estelle och prins Oscar berörs inte av förändringarna. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia samt prinsessan Madeleine arbete inom inom ideella stiftelser och verksamheter påverkas inte heller.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med prinsarna Gabriel och Alexander.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med prinsarna Gabriel och Alexander. Foto: Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se

Prinsessan Madeleines familj på Solliden.

Prinsessan Madeleines familj på Solliden. Foto: Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se

Fortsättningsvis kommer barnbarnen att tillhöra tronföljden och bära de hertig- och hertiginnetitlar som tilldelats dem av kungen: Prins Alexander (Hertigen av Södermanland), Prins Gabriel (Hertigen av Dalarna), Prinsessan Leonore (Hertiginnan av Gotland), Prins Nicolas (Hertigen av Ångermanland) och Prinsessan Adrienne (Hertiginnan av Blekinge).

Tre generationer.H.M. Konung Carl XVI Gustaf, Kronprinsessan Victoria och H.K.H. Prinsessan Estelle.

Tre generationer.H.M. Konung Carl XVI Gustaf, Kronprinsessan Victoria och H.K.H. Prinsessan Estelle. Foto: Sandra Birgersdotter Ek/Kungl.Hovstaterna

Nu är det kungen och kronprinsessan Victoria som tillsammans med drottning Silvia och prins Daniel kommer att vara Sveriges främsta representanter inom landet och gentemot andra stater.

Publicerad 07 October 2019 12:30