Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Foto: Adobe Stock/Upptäck Vadstena

Så var premiären för gratisappen om Vadstena

Hur vill du lära dig om kulturhistoria – och vad vill du veta?

VADSTENA.

Drygt 1 100 personer har laddat ned gratisappen Upptäck Vadstena som kommunen tog fram till årets turistsäsong. Suzanne Möller från Fox form & funktion var projektledare under utvecklingen av appen.

Av
Lotta Hofström

Appens syfte är att göra Vadstenas kulturhistoria mer tillgänglig. Idén till appen kommer från elever från Unga Tio, som är en praktik i design- och produktutveckling för gymnasieelever, som fick i uppdrag av kommunen att ta fram otraditionella förslag på hur man kan informera om Vadstenas kulturhistoria.

Suzanne Möller valdes till projektledare till en förstudie för att ta reda på vad lokalbor som turister vill veta mer om när det kommer till Vadstenas kulturhistoria, och hur de vill få informationen.

– Vi hade djupintervjuer med ett 20-tal personer och utifrån svaren utmejslades Upptäck Vadstena. Det är en dataingenjör som utvecklat appen, säger hon.

I appen, som lanserades i våras, finns karta, evenemangskalender, möjlighet att se var man kan äta och fika och såklart massor av information.

– Det framkom önskemål om att man ville veta mer om olika kända platser men också om människor som bott och verkat här, säger Suzanne Möller. Det fanns ingen motsättning mellan att gå guidade turer och gå runt själv, utan det är mer olika sätt att få information. Vissa såg en fördel med att kunna ta en paus när man vill, ta en fika och sedan fortsätta gå.

Som alltid när det gäller utveckling av digitala verktyg finns utmaningar, menar Suzanne Möller, och i början krävdes många tester och en del buggar fick åtgärdas.

– Men nu har det inte varit något sedan i försomras så det känns som det fungerar som den ska. Men man kan alltid utveckla appen och bygga på med andra tjänster, säger hon. Den är inte komplett, men det är kommunen som styr takten på utvecklingen.

Enligt Göran Fältgren (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, har arbetet med Upptäck Vadstena varit roligt och tankarna och idéerna om appen har varit många. Men appen ska få "landa" under 2020 innan kommunen går vidare med den.

Publicerad 08 October 2019 10:21