Nya Wienerbageriet är nöjda med samarbetet med Hälsoguide Boxholm. Här visar Anna och Julia upp sina nyttiga dadelbollar.

Nya Wienerbageriet är nöjda med samarbetet med Hälsoguide Boxholm. Här visar Anna och Julia upp sina nyttiga dadelbollar. Foto: Lotta Hofström

Hälsokoncept på café för sundare livsstil

Efter succépromenaderna – nu fikar hälsoguiderna

BOXHOLM.

I våras bildades Hälsoguide Boxholm i samarbete med Region Östergötland och kommunen. Projektet pågår under ett år och syftar till att aktivera invånarna och inspirera till ett sundare liv, eftersom ohälsan ökat i Boxholm. Nu bjuder hälsoguiderna in till hälsocafé i samarbete med Nya Wienerbageriet.

Av
Lotta Hofström

Carolina Fransson

En del i projektet är promenadgrupper för allmänheten, och nu stegar drygt tolv personer tillsammans om tisdagarna och fredagarna.

Malin Viktorsson och Annelie Eriksson från Hälsoguide Boxholm.

Malin Viktorsson och Annelie Eriksson från Hälsoguide Boxholm. Foto: Lotta Hofström

Malin Viktorsson arbetar ideellt som hälsoguide och Annelie Eriksson är hälsoguidesamordnare i kommunen. Nu har Annelie kommit på det nya konceptet med hälsocafé. Men till fika blir det inte vitt bröd och sött, istället erbjuder Nya Wienerbageriet ett nyttigt alternativ.

Vid första träffen blev det sockerfria chokladbollar.

Nyttigt fika. Dadelboll.

Nyttigt fika. Dadelboll. Foto: Lotta Hofström

– De innehåller dadlar, kakao, kokosfett, havregryn och lite salt. Det är roligt att utöka lite och utmana sig själv, säger Nya Wienerbageriets Anna Franzén.

Anna Franzén blev jätteglad när hälsoguiderna kontaktade henne.

– Jag är intresserad av hälsa och det är jätteroligt att samarbeta med hälsoguiderna och caféet är ju en bra samlingspunkt, säger hon.

– Hälsa kan också vara att fika med en väninna, lägger hon till. Det är hälsa att jobba här, att smaka och njuta stimulerar vårt må bra-system. Må bra-hormoner sätter igång!

Beroende på intresset kan hälsocaféet återkomma till våren. Höstens teman är hälsosamma recept, sociala medier och hälsoböcker - eftersom hälsoguiderna ser att dessa ämnen engagerar invånarna - men till våren kan fokus bli mer på träning då många vill komma ut och röra på sig när solen tittar fram.

Publicerad 09 October 2019 00:00