Pelle och Katrin serverade Mats den 100 000:e vildsvinswallenbergaren.

Pelle och Katrin serverade Mats den 100 000:e vildsvinswallenbergaren. Foto: Carolina Fransson

100 000 vill ha vildsvinswallenbergare

Vildsvinen kommer från östgötska skogar

ÖSTERGÖTLAND. För sex år sedan började Calle C restaurang och café på Flygvapenmuseum i Linköping sälja vildsvinswallenbergare. Sedan dess har rätten blivit omåttligt populär. På torsdagen uppmärksammades restaurangbesökaren som åt den 100 000:e vildsvinswallenbergaren.

Av
Carolina Fransson

Mats Selin från Stockholm var i Linköping med jobbet och stod ett tag i lunchkön och funderade över vilken rätt han skulle välja. Valet föll tillslut på vildsvinswallenbergare.

– Jag har ätit det en gång tidigare och visste att det var gott. Man vet vad man får då, kommenterade han valet.

Vildsvinswallenbergare på vildsvin från östgötska skogar med lingon och ärtor.

Vildsvinswallenbergare på vildsvin från östgötska skogar med lingon och ärtor. Foto: Carolina Fransson

När han serverades rätten sattes det en flagga i den och han blev något förvånad när restaurangägarna Pelle Fors och Katrin Fors meddelade att han var den 100 000:e matgästen som beställt just detta.

– Jag kanske ska köpa en lott nu också, log han.

Pelle Fors hoppas att en utökad efterfrågan på viltkött kan leda till mer jakt på vildsvin.

Pelle Fors hoppas att en utökad efterfrågan på viltkött kan leda till mer jakt på vildsvin. Foto: Carolina Fransson

Wallenbergare är en rätt som vanligtvis tillagas av kalvkött. Pelle och Katrin har i stället valt att göra den på vildsvin från östgötska skogar.

– Det ligger mer rätt i tiden att äta vilt, och i synnerhet vildsvin är det gott om. Vildsvin ställer till med mycket skador och om vi kan skapa en efterfrågan på det köttet kan vi kanske bidra till att jakttrycket ökar och att stammen kommer ner på en mer acceptabel nivå, säger Pelle Fors.

100 000 vildsvinswallenbergare

För att göra 100 000 vildsvinswallenbergare har det gått åt:

1000 stycken vildsvin, som motsvarar 12 000 kilo kött

45 000 äggulor

55 000 liter grädde

4 800 kilo ärtor

Publicerad 10 October 2019 17:44