Helena Fredriksson från Boxholm är nominerad i kategorin ”Årets Nya Jägare” på Jaktgalan 2019.

Helena Fredriksson från Boxholm är nominerad i kategorin ”Årets Nya Jägare” på Jaktgalan 2019. Foto: Dennis Karlsson

Hon kan prisas som Årets Nya Jägare

Lärare gick från "icke-jägare till jaktidiot" på en säsong

BOXHOLM.

Läraren Helena Fredriksson är nominerad i kategorin ”Årets Nya Jägare” och kan prisas på Jaktgalan 2019.

Av
Lotta Hofström

– Det är jättespännande och ganska stort faktiskt. Det var min man som nominerade mig, säger hon.

Helena har alltid varit en sann djurvän, som är uppväxt med djur och just nu har tre hundar och en häst därhemma. Trots att Helenas make jagat under många år, och att hon flertalet gånger varit med på jakt, har det inte lockat att själv skjuta djur.

Tills nu.

– Jag tog jägareexamen för att jag ville bli viltspårsdomare. Då ville jag inte skjuta några djur över huvud taget. Men jag provade i alla fall, jag testade att skjuta vildsvin och det gick okej, och nu har skjutit tolv vildsvin, berättar Helena.

Genom åren har Helena haft ett stort intresse för hundar. Det var när hon och maken skaffade en korthårig tax för två och ett halvt år sedan som nyfikenheten växte att bli viltspårsdomare.

– Hon heter Slättaskallets Asta och är dels en kortdrivande hund som jagar främst rådjur åt oss, men vi använder henne också för att spåra trafikskadade djur, säger Helena som bor i Boxholm.

Till vardags arbetar hon som lärare i Västra Hargs skola.

Jaktgalan är ett samarbete mellan tidningen Allt om Jakt & Vapen och Svenska Jägareförbundet. Syftet är att lyfta jägare som gjort stora insatser under det gångna jaktåret.

Här kan du rösta på Helena.

Juryns motivering: "Helena Fredriksson har alltid varit intresserad av djur, natur och hundar, men hade för bara något år sedan inte kunnat tänka sig att jaga. Men hundintresset ledde till omfattande viltspårsträning med hennes korthårstax som i sin tur ledde till beslut om att bli viltspårdomare, och då var hon tvungen att börja läsa till jägarexamen.

Hon tog jägarexamen våren 2019 efter att ha åkt på varenda hagelstig i gyttorp cup inom rimligt avstånd. Samma vecka som hon tog examen sköt hon sitt första vildsvin på åtel vilket fick intresset att ta fart. Sedan dess har hon under sommaren skjutit 9 vildsvin till på skyddsjakt i spannmål och nu är det fullt fokus på vilka kulstigar hon ska gå, parallellt med jakten. Hon har tagit steget från en icke-jägare till en jaktidiot på bara en säsong."

Publicerad 10 October 2019 15:00