Hur skyddar du dig från kortbedrägerier på internet? 4 756 bedrägeribrott är polisanmälda i region Öst hittills 2019, varav många är kortbedrägerier online.

Hur skyddar du dig från kortbedrägerier på internet? 4 756 bedrägeribrott är polisanmälda i region Öst hittills 2019, varav många är kortbedrägerier online. Foto: Adobe Stock

Polisen: Så kan du skydda dig bättre på nätet

Efter ökade IT-brotten – kampanj om informationssäkerhet

ÖSTERGÖTLAND.

Med kampanjen "Tänk säkert" vill polisen och MSB få fler att skydda sig mot brott på internet. I polisregion Öst har 4 756 bedrägeribrott anmälts hittills i år – och de flesta rör kortbedrägerier på nätet.

Av
Lotta Hofström

IT-relaterad brottslighet ökar och under oktober vill polisen i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmärksamma informationssäkerhet.

Syftet är uppmuntra till ändrat beteende på internet så att antalet brott kan minska. Kortbedrägerier, där bedragaren handlar på bankkortet med betaluppgifterna utan att ha fysisk tillgång till kortet, identitetsbedrägerier och bedrägerier genom social manipulation, som telefonsamtal där bedragaren utger sig för att ringa från banken, blir vanligare – men går att undvika.

Hittills i år har 6 000 dataintrång anmälts till polisen. Dataintrång kan vara ett kapat Facebook-konto eller komplexa överbelastningsattacker mot kritisk infrastruktur, skriver polisen på sin hemsida.

29 procent av svenskarna oroar sig för att bli utsatt för IT-relaterad brottslighet, enligt en undersökning från Novus. 17 procent säger sig redan ha drabbats. Kvinnor har ett större riskbeteende när det kommer till lösenord eftersom de oftare använder samma lösenord flera gånger samt har lösenord med en personlig koppling, enligt en trygghetsundersökning av SCB.

Vad kan man själv göra?

  • Se över och skydda dina lösenord, byt dem med jämna mellanrum.
  • Lagra inte dina kortuppgifter någonstans, spara dem inte i appar eller i webbläsare när du handlar på nätet.
  • Håll alla smarta prylar i hemmet uppdaterade.
  • Klicka bara på kända länkar i e-post och på internet.
  • Lämna aldrig ut dina personuppgifter eller kortuppgifter via internet eller telefon.
  • Polisanmäl alltid på 114 14 när du blivit utsatt för brott.

Källa: Polisen

Publicerad 10 October 2019 14:43