Boxholmsborna har samlat in 7 613 kronor till Världens barn, vilket är 105 procent mer än 2018.

Boxholmsborna har samlat in 7 613 kronor till Världens barn, vilket är 105 procent mer än 2018. Foto: Adobe Stock

Eldsjälar samlade in till Världens barn – 105 procent mer än i fjol

✔ "Gamla tanter" ✔ Stickgrupp gav 3000 ✔ Tystnad från skolor och företag ✔ Kick off med landshövdingen

BOXHOLM.

Tack vare väninnorna Marianne Holmbom och Margareta Nilsson ökade årets lokala insamling till Världens Barn med 105 procent. "Vi är två gamla tanter – årsrika tanter – på över 80 år. Vi har gjort det vi orkar och kan", säger Marianne.

Av
Lotta Hofström

Flera orter i Östergötlands län deltog i Radiohjälpens insamling Världens Barn i år. Men ingen kommun ökade sin insamling så mycket som Boxholm. I landet har 61,4 miljoner kronor samlats in hittills. Pengarna går till långsiktigt arbete för barns rättigheter genom projekt inom hälsa, skola och trygghet.

Inom radiohjälpen hyllas Marianne och Margareta från Boxholm för sitt hårda slit.

– Otroligt vad två personer kan åstadkomma!, säger Monica Bengtsson Steen, regionsamordnare för Världens barn.

Det var hon som bad Marianne att bli samordnare för insamlingen i Boxholm, eftersom hon hört att Marianne tidigare varit ordförande i lokala Röda Korset och sedan länge engagerat sig i välgörenhet.

Efter att ha tagit på sig rollen som samordnare drog Marianne igång arbetet för att dra in pengar. Hon hörde av sig företagsföreningen och lämnade material om Världens barn till två skolor.

Men Marianne fick inget gensvar.

– Då satte jag upp tre av de största affischerna som fanns och skrev kommunens kod 0560, så att den som swishar pengar till insamlingen kan skriva koden i meddelanderaden så att det registreras det på Boxholm, säger Marianne.

Hon insåg snart att hon behövde hjälp med insamlingen, och frågade väninnan Margareta om hon ville komma med på en inspirerande kick off-dag för Världens barn med bland annat landshövdingen Carl Fredrik Graf på plats.

– Efter det tog vi hand om en varsin bössa. Jag stod vid Ica och försökte samla pengar men många såg inte mig, eller gick en annan väg, så där fick jag inte in så mycket, berättar Marianne.

Förra året samlades 3708 kronor in från boxholmsborna. För insamlingsduon Marianne och Margareta såg det först mörkt ut att bräcka den siffran.

Men så kom ljuset tack vare deras stickgrupp, som beslutade att skänka 3000 kronor av sin kassa. Stickgruppens pengar går annars till garn och intern ersättning för bak av fikabröd.

– Totalt samlade vi in 7 613 kronor och det innebär att vi blev tia i länet om man räknar hur mycket pengar man samlat in per innevånare, säger Marianne.

Publicerad 13 October 2019 00:00