Mjölbysångerskan Lisa Lystam släpper ny musik och är just nu på europaturné med sitt band Lisa Lystam Family Band.

Mjölbysångerskan Lisa Lystam släpper ny musik och är just nu på europaturné med sitt band Lisa Lystam Family Band. Foto: Pressbild/Jon Alexandersson

Mjölbysångerska släpper nytt

Lisa Lystam på europaturné: "Mjölby är mitt rehab"

MJÖLBY.

Lisa Lystam Family Band med mjölbysångerskan Lisa Lystam i spetsen släpper nu sitt tredje album. Samtidigt turnerar bluesbandet i Sverige och Europa.

Av
Lotta Hofström

Den första november är det östgötsk release av nya plattan på Kulturakademien i Motala. Det känns både roligt och nervöst och stressigt, berättar Lisa.

– För mig har hela denna releaseperiod pendlat mellan de känslorna. Man vill att det ska bli bra och att publiken ska gilla den nya musiken. Samtidigt jobbar man konstant med allt runt omkring det kreativa vilket gör en helt slut. Egentligen vill man ju bara spela och skriva musik, säger hon.

Att leva som musiker med alla resor och sena kvällar kan vara slitsamt, men Lisa finner sitt lugn på hemorten.

– Mjölby är mitt rehab. Så fort jag får några dagar ledigt åker jag dit, bor hos mamma och pappa och käkar god mat och går promenader. Sedan är man redo att dra till Stockholm igen. Jag tycker om kontrasterna just nu men om några år kanske jag återvänder hem till slätten på heltid, säger hon.

Lisa Lystam Family Band har sitt egna sound och har uppmärksammats och hyllats i olika internationella medier, som norska Bluesnews, inte minst för sina experimentella liveakter.

– Det vi ofta får höra är att vi alla i bandet syns och tar plats på scenen. För mig är det skitviktigt då jag vill att publiken ska förstå hur involverade alla medlemmar är. Vi vill hålla våra spelningar professionella men samtidigt spontana och jag tror att folk känner det. Därför blir det aldrig riktigt likadant och det gör allt mer levande, säger Lisa.

Som sångerska fungerar hon som bandets frontfigur men medlemmarna Fredrik Karlsson, Matte Gustafsson, Johan Sund och Patrik Thelin är lika delaktiga i låtskapandet.

– Det finns inga jag jobbar så bra med som dessa killar. Vi känner varandra otroligt väl efter alla gigs och resor som vi gjort tillsammans. Vi har en respekt för varandra som gör att vi orkar med den här livsstilen. Vi kan tjafsa om saker men viktigast för oss alla är att samarbeta och gör ett bra jobb!

Publicerad 24 October 2019 13:36