Nu är Ödeshögs skidklubb igång med träningen inför längdskidsäsongen.

Nu är Ödeshögs skidklubb igång med träningen inför längdskidsäsongen. Foto: Privat

Nu har längdskidsäsongen börjat

Träning på barmark och längtan efter snö

ÖDESHÖG.

Ödeshögs skidklubb har 700 medlemmar som främst åker längdskidor men också cyklar mountainbike, orienterar och åker alpint i Ombergsliden. Förra veckan arrangerades en uppstartskväll inför kommande längdskidsäsong.

Av
Lotta Hofström

På plats på uppstartskvällen förra veckan var 55 vuxna och barn. Hit kom också Väderstads skidcoach Klara Isaksson samt Boxholms Peo Svahn som åkt Vasaloppet sedan 90-talet och imponerat som hobbyåkare med bästa placeringen 2007, en 15-plats.

– De var med ut och visade tekniken och övningar att göra för att stärka bål och rygg med mera, berättar Maud Conradsson som varit ledare i Ödeshögs SK sedan 30 år.

Skidklubben bildades 1941. År 1990 byggde man ut för en skidstadion och i januari 2016 stod en konstsnöanläggning klar. Sedan konstsnön har medlemsantalet i klubben ökat. Nu längtar åkarna till kylan.

– Vi börjar spruta snö så fort det blir kallt. Förra året hade vi konstsnö från december till mars, säger Maud.

Resten av året tränar längskidåkare gärna löpning, stavgång, rullskidor och styrka för att behålla styrkan i lår, rygg, ben och armar.

– På måndagar har vi en cirkelträning med den egna kroppen som är jättebra, säger Maud.

För många vuxna åkare är Vasaloppet ett mål. Varje år arrangerar klubben en resa till kortvasan, som är tre mil och riktar sig till unga över tolv år.

Publicerad 26 October 2019 08:37