Mjölbys näringslivschef Torbjörn Sjögren och LRF i Östergötlands ordförande Peter Borring menar att potatisen är viktig för Mjölby. Potatisen äts i 98 procent av de svenska hushållen. Bilden är ett montage.

Mjölbys näringslivschef Torbjörn Sjögren och LRF i Östergötlands ordförande Peter Borring menar att potatisen är viktig för Mjölby. Potatisen äts i 98 procent av de svenska hushållen. Bilden är ett montage. Foto: Adobe Stock, Mjölby kommun, LRF

Så firar de Potatisens dag

"Potatisrondellen har verkligen satt Mjölby på kartan"

MJÖLBY.

Potatisens dag firas sedan drygt femton år tillbaka den 26 oktober. Potatisen förknippas ofta med Mjölby, som fått öknamnet "Knölby", på grund av potatisrondellen som symboliserar kommunens alla potatisodlingar.

Av
Lotta Hofström

– Potatisrondellen har verkligen satt Mjölby på kartan och gjort det känt att Mjölby är en framstående matkommun, säger kommunens näringslivschef Torbjörn Sjögren.

På Potatisens dag uppmärksammas Mjölby som matkommun med en matmässa i centrum, där lokala bönder kan sälja sina produkter. Potatisen kommer att uppmärksammas med en soppservering utomhus, men soppan kan dock ställas in vid dåligt väder.

LRF Östergötlands ordförande Peter Borring berättar att drygt 530 tusen ton potatis produceras i Sverige varje år. I Östergötland odlas 70 000 ton potatis varav 25-30 tusen ton produceras i Mjölby kommun.

– Potatisodlingen är viktig för kommunens lantbruksföretag. Tack vare potatisen kan en enskild lantbrukare försörja sig själv eller de större kan ha en anställd. Tack vare inkomsterna från potatisen görs också fler investeringar i maskiner eller byggande vilket stänker över på de lokala företagen. Det ger skatteintäkter till kommunen, säger han.

Både Peter Borring och Torbjörn Sjögren kommer att fira Potatisens dag.

– Det är klart! Men man får göra något annat än kokt, kanske klyftpotis eller gratäng, säger Borring.

– Jag kommer att fira Potatisens dag genom att äta en härlig bakpotatis som är odlad i Mjölby och med fyllning av torskrom från Bohuslän. Det bästa från mina två världar, säger Torbjörn Sjögren som kommer från Bohuslän.

Han berättar att potatisen ska uppmärksammas under jubileumsåret 2020, då Mjölby stad fyller 100 år, men exakt hur blir en överraskning.

– Idéer och förslag är välkomna!

Det var 2011 som Mjölby kommun satte en potatisskulptur mitt i Viringerondellen, vid södra infarten, som symbol för lantbruket. Sedan dess har den väckt reaktioner hos såväl invånare, andra östgötar som förbipasserande. Mer än 5 miljoner bilister passerar varje år, enligt Sjögren.

Potatisen förvandlades till julegris 2016.

Potatisen förvandlades till julegris 2016. "Att sätta lite glitter, en tomteluva eller påskfjädrar på rondellpotatisen är att skapa en levande miljö häromkring och det kan jag bejaka!", säger Peter Borring. Foto: Pernilla Alsén/Arkiv

Ett år fick den sällskap av smågrisar.

Ett år fick den sällskap av smågrisar. Foto: Pernilla Alsén/Arkiv

Ur marknadsföringssynpunkt har potatisrondellen hjälpt till att sätta Mjölby på kartan, även om den sällan beskrivs i helt postitiva - utan snarare humoristiska - ordalag. Spana in hashtagarna #rondellpotatis och #potatisrondell så får du se!

Publicerad 26 October 2019 08:58