Mikael Grip har arrangerat lopp i flera andra städer tidigare. Nu är det Mjölbys tur. Bilden är ett montage.

Mikael Grip har arrangerat lopp i flera andra städer tidigare. Nu är det Mjölbys tur. Bilden är ett montage. Foto: Privat, Pernilla Alsén

Mjölby stadslopp är ett lopp för alla

Arrangören: "Det ska fungera lika bra att gå loppet, som att jogga och springa."

MJÖLBY.

Den 6 maj anordnas Mjölbys första stadslopp. Det blir ett huvudlopp och ett barnlopp.

Av
Carolina Fransson

Huvudloppet, i stadsloppet som heter Skill Mjölby stadslopp, är sex kilometer långt med start- och målgång i Stadsparken. Loppet kommer till stor del att gå längs svartån. Det är uppdelat i olika klasser. Man kan välja om man vill springa på tid eller inte och det finns också en gåklass.

– Det är en omväxlande och fin bana som kommer att kantas av många musikstationer. Vi vill nå alla, unga som äldre. Det ska fungera lika bra att gå loppet, som att jogga och springa, berättar lopparrangören Mikael Grip som är tävlingsledare och står bakom idén tillsammans med kollegan Stefan Fransson.

Mikael har arrangerat flera stadslopp tidigare; i Norrköping, Söderköping och Finspång.

– Jag brinner för motion, hälsa och löping. Det känns jättekul att nu arrangera ett lopp i Mjölby, säger han.

Under dagen anordnas det också ett barnlopp, Bil Brodd Lilla Stadsparksrundan, på 1,1 kilometer med fyra starter och åtta klasser, från de allra yngsta till tolv år.

– Barnloppet har start och mål på samma ställe som det stora loppet, fast i det springer man genom centrum och Gästisparken och sen tillbaka.

Till sin hjälp för loppen har Mikael och Stefan Mjölby Orienteringsklubb och Mjölby Cykelklubb. Klubbarna står tillsammans för funktionärsskapet under dagen. Företaget Skill är titelsponsor till eventet och 60 företag är engagerade i det. Mikael tror att det kommer att bli en folkfest.

– Det är vi redan övertygade om. Det är svårt att gissa antalet deltagare första året, men vi tror att det kommer att bli mer än 1 000 deltagare. När vi anordnade stadsloppet i Söderköping första året deltog cirka 1100 personer, och då är Söderköping en mindre kommun, säger han.

Loppet kommer att vara ett årligen återkommande event.

– Ja, det här gör vi inte bara för att Mjölby fyller 100 år nästa år. Det har funnits en efterfrågan på ett stadslopp länge. Mjölby har ju terrängloppet mjölbyfemman, men det har saknats ett stadslopp. Det märker jag när jag pratat med företagare och kommunen, säger han.

Publicerad 28 October 2019 12:21