Bengt-Arne berättar om människorna bakom Mantorps utveckling. Bilden är ett montage.

Bengt-Arne berättar om människorna bakom Mantorps utveckling. Bilden är ett montage. Foto: Lotta Hofström, Carolina Fransson

"Det finns nog mycket feluppfattningar om Mantorp"

Bengt-Arne Bengtsson har skrivit en bok om orten

MANTORP. Bengt-Arne Bengtsson är född i Mantorp och intresserad av historia. Genom åren har han samlat på sig mycket information om orten, dess utveckling och personerna bakom ortens framväxt. Det har resulterat i boken Mantorpsbor.

Av
Carolina Fransson

Bengt-Arne Bengtsson har tidigare skrivit boken Från Östra Stambanan till Ostlänken/Götalandsbanan. Nu är han aktuell med en ny bok som handlar om Mantorps historia och framförallt om personerna som levt här.

– Det har skrivits en hel del böcker om Mantorp tidigare, men de flesta har fokuserat på byggnationerna, företagen och handelsverksamheterna. Jag har i stället utgått i från de som startat och drivit verksamheterna här, berättar han.

Bengt-Arne är 77 år. Han är själv född i Mantorp och har bott på orten i nästan hela sitt liv, bortsett från 20 år i Örebro. 1993 flyttade han tillbaka till orten där han hade släkt och många vänner. Han har alltid haft ett stort intresse för historia och läste mellan år 1993-1994 en kurs i lokalhistoria på Linköpings universitet. Han har samlat information om Mantorp under tio års tid, men inte arbetat målmedvetet med att skriva den här boken förrän i år. Han har själv träffat ungefär hälften av personerna som han skriver om i boken.

– Min pappa samlade på dödsannonser och minnesord och jag har fått titta igenom samlingen och funderat över om jag skulle slänga eller göra något av det. Jag valde att använda mig av dem i boken. Jag har beskrivit samhällets start, och med det menar jag från när järnvägen kom och stationen byggdes 1843, och framåt. Ingen av personerna som nämns i boken lever i dag. De första dog på 1890-talet.

Han riktar sig till mantorpsbor, före detta mantorpsbor och personer som har någon form av anknytning till orten, och han tror att det är mycket som många inte känner till om Mantorp.

– Ja, det tror jag. Jag tror att det blivit mycket feluppfattningar genom muntligt berättande. Till exempel att stationen hette Ubbarp förr. Det är fel. På planeringsstadiet hette den det, men tittar man i arkiv och tidningar från den tiden kan man läsa att namnet ändrades sju månader innan den stod klar, säger han.

Publicerad 29 October 2019 00:00