Mobilfria lektioner infördes i högstadiet. Hur gick det? Bilden är ett montage.

Mobilfria lektioner infördes i högstadiet. Hur gick det? Bilden är ett montage. Foto: Adobe Stock

Här infördes mobilfria lektioner – så gick det

Rektorn: "Elever kan tycka det är lite larvigt"

BOXHOLM.

Nytt för läsåret är att högstadiet i Boxholm infört mobilfria lektioner. "Det har gått bra – och jag trodde inte heller innan att det skulle bli en stor grej", säger rektor Jonas Cannervik-Wass.

Av
Lotta Hofström

Högstadielärarna upplevde att mobiltelefonerna var ett störande inslag i klassrummen – så nu låses mobilerna in i elevskåpen istället.

Även om mobilerna varit ljudlösa så har notiser och meddelanden stulit elevernas uppmärksamhet från lektionen. Om elevernas koncentration ökat sedan mobilförbudet finns ingen utvärdering på men Jonas Cannervik-Wass förhoppning är att fokus på lektionsinnehållet ökat.

Lärarna är nöjda eftersom färre diskussioner om mobiltelefonernas vara eller icke vara uppstår. Också föräldrar och elever är positiva, menar han.

– Vi har mobilfria lektioner i mellanstadiet så för eleverna som började sjuan var det inget nytt. Det är åttor och nior som kan råka ha med sig mobilen, som vi då samlar in, men jag har inte fått någon information om någon konflikt på grund av det, säger Cannervik-Wass.

Han fortsätter:

– Elever kan tycka det är lite larvigt men det har inte förts upp på elevrådet.

Elever som av till exempel medicinska skäl har behov av mobiltelefon undantas förbudet.

Finns det avundsjuka mot elever som tillåts ha mobiltelefon på lektionen?

– Nej. Vi har dem som behöver ha sin mobil för de har diabetes till exempel.

Högstadiet är inte mobilfritt, utan eleverna får använda sin telefon på rasterna. I klassrummen använder varje elev sin Chromebook, vilket är en slags laptop avsedd för lärande.

Publicerad 30 October 2019 00:00