Hur låter runskriften? Ingen kan veta säkert, men språkforskaren och runologen Maja Bäckvall är nära nog.

Hur låter runskriften? Ingen kan veta säkert, men språkforskaren och runologen Maja Bäckvall är nära nog. Foto: Adobe Stock

Nu kan du lyssna på Rökstenen

"Den har ett innehåll som inte är jämförbart med något annat"

ÖDESHÖG. Rökstenen anses ha den längsta runinskriften i världen med sina 760 tecken. Den restes på 800-talet under tidig vikingatid av en man vid namn Varin. "Rökstenen är en kändis i runvärlden. Den är unik – den har ett innehåll som inte är jämförbart med något annat".

Av
Lotta Hofström

Det säger runologen och språkforskaren Maja Bäckvall som läser upp runskrifterna från Rökstenen i Riksantikvarieämbetets podcast K-podd.

– Men ingen vet hur språket egentligen lät, och den som läser färgar med sin brytning. Många som hör mig läsa tycker att det låter som isländska, som har kvar mycket av det fornordiska, men jag talar också isländska och då går mitt huvud dit, säger Maja Bäckvall.

Skriften på Rökstenen gjordes i en övergångsfas mellan olika runskrifter och är därför unik. Den är inte svårt att läsa, förklarar Maja Bäckvall, däremot är innehållet på grund av sin tidiga tillkomst svårtolkad.

– Det finns lika många tolkningar av Rökstenen som det finns runologer. Den syftar på myter och berättelser som vi inte har kvar, och kungar som föll som vi inte känner till. Senare kom den stora runstensboomen var på 1000-talet som vi kan tolka, säger hon.

Runskriften är av allt att döma skapad utifrån det latinska alfabetet, berättar hon, vilket gör att den som behärskar det latinska alfabetet har lättare att lära sig att avkoda runor än att lära sig något annat alfabet som det ryska eller arabiska.

– I runskriften ser d ser ut som ett d och r,s och t ser i princip ut som våra d, r,s och t och i är bara ett streck. Men på den här tiden fanns inga stavningsregler så ord kan vara stavade på olika sätt och man dubbeltecknar inte konsonanter som exempel, berättar hon.

Den som talar svenska kan förstå vissa ord från 800-talet. Fader heter "fader" till exempel.

Det var i april och maj i år som Riksantikvarieämbetets enhet för Digital Förmedling drev ett pilotprojekt med syftet att göra runmaterial mer tillgängligt genom att publicera det på den kostnadsfria informationssajten Wikimedia Commons.

– Så att det går att använda till Wikipedia-artiklar eller att ladda ned gratis om man anger vart det kommer ifrån, säger Maja Bäckvall och passar på att höja ett varningens finger om information om runor och vikingatid på internet. Mycket falsk fakta cirkulerar.

Publicerad 30 October 2019 12:00