Spårhunden Briza och Carina Berntsson jobbar ideellt med att söka efter bortsprungna och saknade hundar.

Spårhunden Briza och Carina Berntsson jobbar ideellt med att söka efter bortsprungna och saknade hundar. Foto: Lotta Hofström

Schäfern Briza söker bortsprungna hundar

Så arbetar spårhunden och Carina från Borensberg

BORENSBERG.

Schäfern Briza söker efter bortsprungna hundar. "Hon är en riktig arbetsmyra som älskar att jobba", säger matte Carina Berntsson som är administratör i Facebookgruppen Saknade och upphittade hundar Östergötland.

Av
Lotta Hofström

Carina har sedan två år engagerat sig i att söka efter bortsprungna hundar. Numera har hon sin treåriga Briza till hjälp i sökandet som sker på ideell basis. Genom spårhundskurser och idog träning i skogen har matte och hund blivit ett ekipage att räkna med när det som inte får hända ändå sker.

– Det går så fort. Plötsligt är hunden borta. Många hundägare tror inte att det kan hända deras hund och är inte förberedda. Mitt tips är att samla "smeller" i en glasburk var sjätte månad. Det vill säga att ta päls och blanda det med pads som man dragit på tassarna. Smellern används för spårhunden att lukta på, säger Carina.

Under övningen luktar Briza på

Under övningen luktar Briza på "smeller", doft, som hon söker efter. Foto: Lotta Hofström

Briza får såklart en godisbit när hon varit duktig.

Briza får såklart en godisbit när hon varit duktig. Foto: Lotta Hofström

Foto: Lotta Hofström

Flera gånger i veckan lägger Carina ut ett spår med doft i skogen, för Briza att söka efter med hjälp av smeller. Då går Carina först en promenad själv och lägger ut spår som avslutas med en nalle, som ska föreställa en borttappad hund. Ett par timmar upp till tre dagar efteråt får Briza försöka hitta den borttappade nallen.

– Om det är varmt ute försvinner doften fortare, den stiger och dunstar tillslut, och om det är regn så sjunker doften ned i marken, säger Carina.

För att kunna se sin egen promenad kontra hur Briza går mot målet använder Carina GPS. Hon sparar kartan över hur hon har gått respektive hur Briza gått mot nallen för att analysera.

När vi hänger med Carina och Briza på ett träningspass är scenariot att en 10-månaders Irish Terrier vid namn Elsa har slitit sig och sprungit från en parkering kvällen innan. Ägarna tror att hon sitter fast någonstans och har smeller med sig för Briza att lukta på.

Spårhunden Briza övar på att hitta hundar genom att följa spår som Carina lagt ut. En nalle, som ska föreställa en bortsprungen hund, är ofta målet under träningen.

Spårhunden Briza övar på att hitta hundar genom att följa spår som Carina lagt ut. En nalle, som ska föreställa en bortsprungen hund, är ofta målet under träningen. Foto: Lotta Hofström

Hundägare som saknar sin fyrfota vän mår ofta mycket dåligt och vill göra allt som står i deras makt för att hitta hunden igen. Genom Facebook hittar hundägare ofta till Carina.

– Då finns jag för att prata om hur man ska tänka och jobba för att hitta hunden. Det första man får göra är ofta att lugna ned panikslagna ägare och få fram väsentlig information. Jag ställer en massa frågor om försvinnandet, som om hunden rymt förut eller om hunden är skrämd, och sedan kollar vi kartor, berättar hon.

Briza är en långhårig schäfer på tre år.

Briza är en långhårig schäfer på tre år. Foto: Lotta Hofström

Det finns en hel del do's and don'ts när det kommer till att hitta en bortsprungen hund. Carina berättar att hundägares första agerande kan vara att åka runt i bil och ropa på hunden. Andra kan gå längs med stora vägar och ropa. Men det har snarare motsatt effekt – hunden blir förvirrad av avstånden mellan ropen och kan bli påkörd om ägaren lockar ut hunden på vägen.

– Det bästa är att ägaren stannar kvar på platsen som hunden försvann ifrån. Det är bra att leta men någon ska alltid hålla sig kvar för hunden kommer gärna tillbaka dit. Då är det bra med hjälp av andra som kan hjälpa till att leta, säger Carina.

Om Carina bedömer att Briza kan vara ett komplement till att hitta en hund så åker matte och hund ut som ekipage i en mindre skåpbil som Carina utrustat med en hundbur.

Foto: Lotta Hofström

– Efter samtalet ringar vi antingen in området med in- och utspår eller börjar söka där man sett hunden springa iväg, så som vi gjorde på övningen, säger hon.

Carina har varit med om att hundar aldrig hittas, men också varit med om den stora glädjen när en hund möter sin familj igen. Men ägaren ska aldrig springa fram till en hund som hittats, eftersom en hund blir skygg och osäker och kan backa då.

– Man blir oftast upprymd själv, men hunden är rädd. Även sociala hundar blir skygga efter ett par dygn. Ropa inte, lys inte med pannlampa mot den. Ha istället hunden i ögonvrån och låt den vara, prata lugnt. Springer hunden iväg så stanna och locka med godsaker så blir det ett lyckligt slut.

Foto: Lotta Hofström

Publicerad 30 October 2019 14:15