Föreningen Vi som förlorat ett barn (VSFB) i Östergötland samlades i samband med allhelgona. Bland annat tändes ljus vid Svartån i Mjölby.

Föreningen Vi som förlorat ett barn (VSFB) i Östergötland samlades i samband med allhelgona. Bland annat tändes ljus vid Svartån i Mjölby. Foto: Privat

Förening för dem som förlorat sitt barn

"Finns otroligt många olika sätt som barn kan dö på"

ÖSTERGÖTLAND.

Föräldrar, syskon och anhöriga i Föreningen Vi som förlorat ett barn (VSFB) i Östergötland träffas regelbundet. I samband med allhelgona tände de ljus vid Svartån och skapade gravdekorationer i en blomsteraffär.

Av
Lotta Hofström

– Det finns så otroligt många olika sätt som ett barn kan dö på. Ofta är det olyckor. Trafikolyckor, blivit påkörda av tåg, ha drunknat, åkt slalom och hamnat fel ned för berget, men vi har också föräldrar som förlorat barn i cancer. Det kan också vara självmord, säger Ulf Samuelsson som är kontaktperson och programansvarig vid VSFB Östergötland.

Han arrangerar samtal och aktiviteter för föräldrar och familjer som mist ett barn.

VSFB startade 1993 i Göteborg efter ett initiativ från en sjuksköterska på Östra sjukhuset. I dag finns flera lokalföreningar och sektioner.

– Den som förlorat ett barn vill hitta någon som förstår en och då hittar de oss på hemsidan. Föräldrar eller familjer som kommer från Östergötland kontaktar jag för ett möte själv eller med någon till som förlorat ett barn, så får de berätta vad som hänt. Sedan berättar jag om föreningen och bjuder in till en första träff med oss där den nya familjen får mycket uppmärksamhet, berättar han.

Den som förlorat ett barn lider av sorg och har ofta skuldkänslor.

– Vi är bra på att skuldbelägga oss själva: "Varför gjorde jag inte så? Har jag missat något? Varför såg jag inte?". Men skuldkänslorna måste man släppa. Man tror inte att man ska överleva men det gör man. Många i gruppen förlorade ett barn för många år sedan och de föräldrarna och familjerna är väldigt bra när man träffar en nydrabbad familj. Någon kan berätta att de nu kan skratta igen, säger Ulf.

Efter att ha förlorat ett barn kan livet bli tufft på många sätt. Det kan vara svårt att bli sjukskriven och det händer att vänner och bekanta lämnar.

– Man flyr av rädsla, inte av elakhet. Man kanske inte vet vad man ska göra och säga och orkar inte träffa en förälder eller familj som förlorat ett barn. Det finns gamla vänner som går på stan och byter trottoar när man kommer. Nära vänner kan försvinna medan bekanta stannar och stöttar. Arbetskamrater kan vara lite lättare av nån underlig anledning, berättar han.

En orsak till att vänner försvinner, tror Ulf, är att vi pratar för lite om döden i Sverige.

– Då blir det lite tabu. Men vi ska alla en gång dö, säger han.

Ulf råder vänner att stanna även om det är jobbigt. Med stöttning blir det lättare för den som förlorat ett barn att leva vidare.

– Man behöver inte göra något Nobelprisaktigt. Det räcker att ge en kram, lyssna och komma hem med lite mat eller fika är inte så dumt för man är väldigt dålig på att äta första tiden. Den som just förlorat ett barn är sårbar i början och fungerar väldigt dåligt men med tiden blir det mer normalt igen, säger han.

Publicerad 03 November 2019 08:58