Minna Räsänen har jobbat som deltidsbrandman i Boxholm sedan februari i år. Nu sökes fler deltidsbrandmän.

Minna Räsänen har jobbat som deltidsbrandman i Boxholm sedan februari i år. Nu sökes fler deltidsbrandmän. Foto: Carolina Fransson

Räddningstjänsten vill förstärka

Hoppas framförallt locka fler kvinnor

BOXHOLM. Totalt 22 brandmän arbetar på räddningstjänsten i Boxholm. Nu behöver man ersätta en person som precis slutat och hoppas samtidigt kunna rekrytera en till två deltidsbrandmän till.

Av
Carolina Fransson

– Vi behöver fylla minst en deltidstjänst. Det kan bli två eller tre, berättar Lars Karlsson på räddningstjänsten i Boxholm.

På lördag är det en prova på-dag på stationen för eventuellt blivande deltidsbrandmän. På den får deltagarna göra rullbandstestet, som är ett grundkrav att man klarar av om man vill bli brandman. Det innebär att man går åtta minuter på ett band med lutning samtidigt som man har cirka 25 kilo utrustning på sig. Deltagarna får också se sig omkring på stationen och få en inblick i hur det är att jobba här.

Totalt 22 brandmän arbetar på räddningstjänsten i Boxholm.

Totalt 22 brandmän arbetar på räddningstjänsten i Boxholm. Foto: Carolina Fransson

Prova på-dagar är något man har med jämna mellanrum. Senast var det i vintras. Sex personer deltog och två av dem valde att börja arbeta här. En av dem är Minna Räsänen. Hon har jobbat som deltidsbrandman i Boxholm sedan februari i år och är den enda kvinnan här. Lars hoppas att fler kvinnor kommer att söka nu, så att det blir en jämnare könsfördelning. Han betonar att det just nu inte råder brist på brandmän i Boxholm, men han ser gärna att intresset för att söka hit ökar. Prova på-dagarna anordnar man till stor del för att slå hål på fördomar om att yrket.

– Många som går och funderar på att bli brandmän tror att det ska vara väldigt fysiskt krävande. Jag tror att det är många som drar sig för att söka just därför. Under den här dagen får man se hur det verkligen är. Att vara brandman handlar framförallt om att man ska vara psykiskt stark och fungera bra i grupp. Man behöver kunna erkänna sina brister och låta andra ta det man inte klarar, säger han.

Att vara brandman handlar framförallt om att man ska vara psykiskt stark, menar Lars Karlsson.

Att vara brandman handlar framförallt om att man ska vara psykiskt stark, menar Lars Karlsson. Foto: Carolina Fransson

I bland är det uttryckningar i yrket med allvariga olyckor och då är det viktigt att man kan hålla sig lugn, menar han.

– Vi samlas här i personalrummet efter att vi åkt ut på sådana saker och pratar igenom vad vi varit med om. Sen finns det kamratstödjare som man kan vända sig till och företagshälsovården, säger Minna.

Minna tycker att jobbet är väldigt givande.

– Man känner att man gör något bra. Det jag märkt sedan jag började är att man behöver vara lite påhittig också. Det är bra om man har idéer och kan komma med förslag på vad man ska göra när man åker ut till en trafikolycka till exempel, säger hon och får medhåll från Lars.

– När man åker ut följer man en order som styrkeledaren ger, men styrkeledaren tänker på ett sätt och då är det bra om man kan komma med förslag på andra lösningar också så att det blir ett effektivt lagarbete, säger han.

Publicerad 04 November 2019 00:00