Foto: Kriminalvården/Niclas Sandberg

Vita pulvret på Skänningeanstalten var ofarligt

Kriminalvårdare fick pulver på sig under postgranskning

SKÄNNINGE.

Den 16 oktober fick två kriminalvårdare vitt pulver på sig i samband med en postgranskning på Skänningeanstalten i norra delen av Mjölby kommun.

Av
Lotta Hofström

Efter att ha fått pulvret över sig och larmat blev de två kriminalvårdarna till en början isolerade i rummet som händelsen inträffade i. Ventilationen stängdes också av.

Händelsen inträffade vid 13 och drygt en timme blev de två drabbade omhändertagna av räddningstjänst och ambulans. Läget var i övrigt lugnt på anstalten, och verksamheten fortsatte som vanligt.

Pulvret har nu analyserats av Nationellt forensiskt centrum, NFC, och enligt preliminära resultat är det ofarligt. Enligt SVT Öst handlar det om små mängder lidokain, som bland annat finns på plasthandskar.

Polisen inledde efter händelsen en förundersökning om spridande av gift eller smitta. Ärenden kommer förmodligen att läggas ned när det slutgiltiga provresultatet kommer.

Delar av Skänningeanstalten spärrades av efter händelsen. Avspärrningen hävdes i förra veckan sedan preliminära analysresultat visat att pulvret var ofarligt.

Publicerad 04 November 2019 13:47