Biblioteket samarbetar med förskolor och förskoleklasser. Tanken är att förskolor och förskoleklasser ska använda gåvoböckerna i sitt litteraturarbete.

Biblioteket samarbetar med förskolor och förskoleklasser. Tanken är att förskolor och förskoleklasser ska använda gåvoböckerna i sitt litteraturarbete. Foto: Arkivbild/Lotta Hofström

Biblioteket delar ut gratis böcker

Vill främja läsning hos barn

Av
Carolina Fransson

MOTALA. Motala bibliotek delar just nu ut varsin gåvobok till alla kommunens 4-6-åringar. Bokutdelningen är ett led i Motala kommuns arbete för att främja läsning bland unga. Biblioteket skriver i ett pressmeddelande att studier visar att föräldrar läser mindre för sina barn.

– Vi vill försöka påverka detta genom att alla barn får en egen bok. Då kommer böckerna förhoppningsvis också att läsas hemma, säger bibliotekarie Marie Wissting.

Böckerna delas ut på Motala huvudbibliotek från den 9 november och på biblioteken i Borensberg, Tjällmo samt på bokbussen från den 11 november. Böckerna finns kvar till 30 december. Utdelningen är något kommunen gör varje år och det sker också i samarbete med förskolor och förskoleklasser i kommunen. I urvalsarbetet har pedagoger i förskola och förskoleklass tillsammans med barnbibliotekarier på huvudbiblioteket gått igenom ett antal boktitlar.

Publicerad 05 November 2019 10:50