Att rävar letar mat i samhället är på grund av att människor kastar ätbart skräp. Samtidigt är det lättare att fånga en tam kanin än en vild hare, enligt kommunjägaren Torbjörn Larsson.

Att rävar letar mat i samhället är på grund av att människor kastar ätbart skräp. Samtidigt är det lättare att fånga en tam kanin än en vild hare, enligt kommunjägaren Torbjörn Larsson. Foto: Adobe Stock/privat. Bilden är ett montage

Hungrig räv på matjakt i samhället – kaniner i riskzonen

Experten: "Det är vi människor som lockat hit rävarna med skräp"

BOXHOLM.

Flera boxholmsbor har sett en räv tassa omkring i tätorten. Räven har sin lya i närheten – och på grund av novemberkylan rör den sig till samhället för mat, förklarar kommunjägaren Torbjörn Larsson. "Det är vi människor som lockat hit rävarna med skräp", säger han.

Av
Lotta Hofström

– Titta hur vi kastar saker omkring oss!, säger Torbjörn Larsson. Det är en fruktansvärd skandal att vi människor är så slarviga. Den där korvbiten eller McDonalds-resterna om inte dög till oss duger åt djuren och så får vi in dem. Rävar, kråkor och andra djur.

Det finns många rävlyor runt om i Boxholm, berättar han, och de som känner igen djurspår kan se tassavtryck nära samhället tidiga morgnar året runt.

Att rävarna blir mer aktiva nära och i samhället just nu har med kylan att göra. Det blir svårare att hitta möss, harar och fågelägg och annan rävmat och då föredrar den "snabbmat", det vill säga skräp från människor och kanske en tam kanin.

– Alla djur försöker få sin mat så smidigt som möjligt. Rävhonan lär sina ungar var det finns mat, och att akta sig för bilar och vägar, och då kan det tyvärr åka med en och annan kanin. Varför ska räven springa fem kilometer för en hare när han kan knalla in i kvarteret, hoppa över ett staket och hämta en kanin? Men det kan lika gärna vara en rovfågel som tagit kaninen, säger Torbjörn Larsson.

Fotot har Torbjörn Larsson fått från en boxholmsbo. Det föreställer en räv i en trädgård.

Fotot har Torbjörn Larsson fått från en boxholmsbo. Det föreställer en räv i en trädgård. Foto: Privat

Den som har kaniner utomhus såhär års gör bäst i att ta in dem alternativt ha ett mycket högt staket, fortsätter han.

– Men kattägare behöver inte va särskilt bekymrade. Rävar äter inte en frisk katt. Katter har sådana klor och är skickliga på att försvara sig, kanske springer upp i ett träd. Tar en räv en katt så är katten inte frisk, är till åldern, skadad eller är en liten kattunge, säger Torbjörn Larsson.

En räv tar, till skillnad från en mård vilket också finns i Boxholm, ett djur i taget. Har räven lärt sig att det finns kaniner eller höns på ett ställe, och har tagit en, kan den komma tillbaka för nästa.

– Ett rovdjur är ett rovdjur och det är helt naturligt att de tar en kanin om den finns, säger han.

Flera boxholmsbor har hört av sig till Torbjörn Larsson med önskan om att skjuta eller flytta på räven eller rävarna. Men det är inte aktuellt.

– Nej, och vi kan inte flytta på vilda djur. De har en inbyggd GPS och kommer tillbaka. Många vill gärna att rävar och andra rovdjur ska få finnas - de är vackra - men inte hos mig, säger Torbjörn Larsson.

Men ett rovdjur som blivit skrämd kommer inte tillbaka.

– Har du tamdjur och är rädd om dem så är det elstaket som gäller. Det gäller om du har får, eller om du inte vill ha vildsvin som bökar på tomten.

Publicerad 06 November 2019 00:00