"Självklart är invandringen och migrationen en bidragande orsak men det är absolut inte hela sanningen. Vi ser även en ökning av försörjningsstöd också bland svenskfödda", säger Annicki Oscarsson (KD). Foto: Adobe Stock/Arkiv/Montage

Oscarsson (KD) orolig att främlingsfientligheten kan öka

Kostnader för invandringen en av orsakerna till att socialnämnden går back

ÖDESHÖG.

En av orsakerna till att socialnämnden i Ödeshög går back 2019 är migrationen. Den andra är att allt fler svenskfödda hamnar i socioekonomisk problematik eller blir arbetslösa. Vi har talat med kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson (KD) om invandring och främlingsfientlighet.

Av
Lotta Hofström

Under 2000-talet har invandringen ökat i Sverige. Under 2015 kom tusentals flyktingar till Europa och Sverige från krigshärjade länder som Syrien, Afghanistan och Irak. Av de 163 000 människor som då sökte asyl i Sverige har drygt en tredjedel fått permanent uppehållstillstånd. 226 av dessa flyktingar kom till Ödeshög och 65 av dem fick permanent uppehållstillstånd, enligt Aftonbladets granskning. De flesta av dem har inte fått jobb.

– Under de två första åren har Arbetsförmedlingen haft ett ansvar för migration, ett arbete som nu hamnar på kommunerna. Det sammanfaller med att staten drar ned sina bidrag. Arbetsförmedlingen har inte klarat av sitt ansvar och då hamnar människor som inte kommit ut i arbete och utbildning på försörjningsstöd, säger Annicki Oscarsson.

När det stod klart att Ödeshögs socialnämnd kommer att gå back drygt tre miljoner 2019, delvis på grund av högt tryck på försörjningsstöd, hävdade kommunfullmäktiges andre vice ordförande Charles Eriksson från Ödeshögspartiet (Öp) att det är flyktingmottagandet som påverkat socialnämnden mest.

– Självklart är invandringen och migrationen en bidragande orsak men det är absolut inte hela sanningen. Vi ser även en ökning av försörjningsstöd också bland svenskfödda. Det är en utmaning för kommunerna att få ut människor i arbetslivet, säger Annicki Oscarsson.

För att möta utmaningen har kommunen ett projekt för ökad sysselsättning i samarbete med Arbetsförmedlingen för att matcha ihop människor, utbildning och arbete.

– Det är pengar för ökad sysselsättning som Ödeshögs kommun lagt ut för uppgifter som Arbetsförmedlingen sköter i de stora kommunerna, säger hon.

Samtidigt ökar antalet äldre samt barn och unga i landet, och så även i Ödeshög, vilket gör att färre skatteintäkterna ska räcka till fler.

– Att antalet barn ökar ser jag som enbart positivt och här spelar migrationen en viss roll. Att våra äldre ökar har vi känt till länge. De har varit med och byggt upp vårt samhälle och ska ha den goda service de behöver. Och det är inte på grund av migrationen som vi har fler äldre. Det är en utmaning för kommunerna att kunna ge ökad service när skatteintäkterna minskar. Vi vill ju ge våra medborgare den bästa tänkbara service, säger hon.

Under de senaste åren har Sverigedemokraterna, vars huvudfråga är invandringen där man bland annat vill stoppa asylmottagande samt öka återvandring, ökat i popularitet bland de svenska väljarna.

SD kan bli största partiet i Sverige.

– Med tanke på hur det sett ut i opinionen sista tiden så känner jag en viss oro för det. Vi ser att SD ökar mer på riksnivå och slår det igenom i kommunerna så har vi många kommuner som styrs av SD framöver, säger Annicki Oscarsson.

Riskerar främlingsfientligheten i Ödeshög att öka när kommunen höjer skatten och måste spara pengar några år efter ett större flyktingmottagande?

– Jag tror framförallt att det riskerar att öka om vi inte talar klarspråk om migration och kostnader, men då måste man göra det hela vägen upp i riksdagen, och det är en komplicerad fråga för det är så lätt att det polariseras. Vi arbetar för ökad sysselsättning för att motverka den problematiken – annars riskerar vi att hamna i ett väldigt polariserat samhälle där allt skylls på invandringen.

Publicerad 06 November 2019 00:05