Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Foto: Arkivbild Pernilla Alsén/ Adobe Stock

Kåre Friberg misstänks för grov kvinnofridskränkning

Kommunstyrelsens ordförande i Motala greps av polis i går kväll

MOTALA. Kåre Friberg (M) greps vid 19-tiden på torsdagskvällen vid en idrottsanläggning i Motala misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Han var vid gripandet anhållen i sin frånvaro.

Av
Carolina Fransson

Enligt uppgift till Aftonbladet är brottsoffret en närstående kvinna. Hon ska vara i nära relation med honom och fördes till sjukhus efter en våldshandling för några dagar sedan. Enligt flera källor till tidningen med insyn i ärendet sträcker sig polisens brottsmisstankar mot honom även flera år bakåt i tiden.

Anna Nilsson, förbundsordförande i Östgötamoderaterna, säger till Corren att samtliga moderata politiker skrivit på en kandidatförsäkran om att i fall något sådant här händer får man en timeout.

– Han är ju inte dömd för något än, han är misstänkt och då får man ta en timeout från alla sina moderata uppdrag till det är utrett, säger hon till tidningen.

Kenneth Söderman (L), vice ordförande i kommunstyrelsen, tar nu över Kåre Fribergs uppdrag tills dess att en ny ordinarie ordförande har valts. Kenneth Söderman befann sig i Stockholm när han nåddes av händelsen.

– Jag kommer att träffa kommundirektören Peter Ingesson när jag kommer hem. Sedan har jag sms:at med Erik Backman (M) i KSAU (kommunstyrelsens arbetsutskott). Jag kommer att prata med honom också när jag kommer hem. Men det är chockartat och blir omtumlande och är inte förberett någonting. Vi får hjälpas åt och lösa situationen så bra som möjligt i den här turbulensen. Alla blir ju chockade naturligtvis över vad som har hänt, säger han till Corren.

Grov kvinnofridskränkning

Om en man utsätter en kvinna, som han har eller har haft en nära relation med, för upprepade kränkningar kan han sedan den 1 juli 1998 dömas för grov kvinnofridskränkning. De kränkningar som avses är exempelvis misshandel, ofredande, hemfridsbrott och sexuellt tvång. Straffet för grov kvinnofridskränkning är fängelse i lägst nio månader och högst sex år.

Källa: Brottsförebyggande rådet.

Publicerad 08 November 2019 11:36