Så här har det sett ut på Hästholmens bygdegårds julmarknad. Marie Morin säljer pepparkakshästar och pepparkakshus. Agneta Franzén med barnbarnet Henry Kinnmalm.

Så här har det sett ut på Hästholmens bygdegårds julmarknad. Marie Morin säljer pepparkakshästar och pepparkakshus. Agneta Franzén med barnbarnet Henry Kinnmalm. Foto: Privat

Här är bygdegårdens strategi inför julmarknaden

"Hamburgerbussen står utanför – den vill vi inte konkurrera med"

HÄSTHOLMEN.

Nu poppar julmarknader upp här och var i Östergötland. Det är allt från jättestora tillställningar på slott till små marknader i mindre samhällen. I Hästholmens bygdegård blir det som vanligt en marknad – men i år med enbart hantverk.

Av
Lotta Hofström

I år blir det ett 20-tal knallar som alla erbjuder olika hantverk som kransar, bockar och blommor, stickat, slöjdat och keramik med mera.

– En av varje så att det inte ska vara någon konkurrens, det blir inte två knallar som säljer samma sak. Gör vi så, så tror jag att knallarna vill komma tillbaka. För det har jag erfarenhet av sedan jag startade upp en stor julmarknad i Jämtland, säger Vivi Hansson som är ansvarig för julmarknaden i Hästholmens bygdegård.

Inriktningen på hantverk innebär att loppisen inte blir av i år.

– Tidigare har det varit både loppis och hantverk på bygdegårdens julmarknad men i år blir det ingen loppis och de jag pratat med är väldigt förstående över detta. Hantverk är väldigt populärt, säger hon.

I år finns också en tydlig strategi kring det ätbara.

– Det blir ett rikligt fikabord. Hamburgerbussen står utanför och den vill vi inte konkurrera med, förklarar Camilla Linusson som är ordförande i bygdegården.

Julmarknaden sker den 23 november. Antal besökare väntas bli ett par hundra. Dagen inleds med att barnkören under ledning av Elisabeth Ramstrand.

– Sedan kommer det att vara ett liveband som står och mys-spelar i bakgrunden. Många säger att det är den mysigaste marknaden de varit på just för att det är en familjär stämning, säger Camilla Linusson.

Samma datum är det Julmarknad i Tollstagården i Västra Tollstad med försäljning av bröd, fisk, ostkaka, chark och hantverk med mera samt tomtegröt och skinksmörgås. Camilla Linusson och Vivi Hansson spår inte att datumkrocken blir ett problem utan hoppas på samarbete och att båda marknaderna, som har olika koncept, kommer att locka folk.

Hästholmens bygdegårdsförening arrangerar under året flera olika arrangemang som föreläsningar och teater. I december startas en filmförening, där en film kommer att visas första tisdagen varje månad.

Publicerad 18 November 2019 12:44