Innan firandet i Boxholm väntar en traditionsenlig resa till Tyskland och vänorten Quickborn där det också blir lussande för Julia Fridh.

Innan firandet i Boxholm väntar en traditionsenlig resa till Tyskland och vänorten Quickborn där det också blir lussande för Julia Fridh. Foto: Privat

"För mig är lucia en mysig tid när man sjunger och umgås"

Julia är Boxholms lucia

BOXHOLM. Julia Fridh. Så heter årets lucia i Boxholm. Hon är 16 år och lillasyster till 2014 års lucia, Emelie Fridh.

Av
Carolina Fransson

Julia har precis slutat skolan för dagen när vi når henne. På fritiden är hon mycket i stallet. Hon har en egen häst, ett halvblod, och hennes syster har två fullblod. Just nu består fritiden också mycket av övningar med luciagänget. En gång i veckan övar de enbart sång och en gång i veckan övas sång och hur tåget ska gå. Utöver det övar hon varje kväll på sångerna. Favoritsången är En stjärna lyser så klart.

frågan om hur det känns att bli Boxholms lucia säger hon:

– Det är lite nervöst, men jätteroligt! Det ska bli så kul! För mig är lucia en mysig tid när man sjunger och umgås mycket med familjen. Vi lyssnar mycket på musik i min familj, och nu när det är juletider blir det mycket julmusik. När jag inte är lucia, som i år, brukar vi titta på när min lillebror lussar på dagis, fika och umgås, säger hon.

Julia har tre syskon, varav storasyster Emelie var lucia för fem år sedan. Lite tips har Julia fått av henne.

– Ja, och hon är lite avundsjuk för hon skulle vilja uppleva det igen, säger Julia med ett litet skratt.

Innan lucia ska hon och de andra i luciatåget traditionsenligt åka till Quickborn i Tyskland och uppträda. Det är något hon ser fram emot mycket. De är borta i några dagar över första advent.

Sedan dröjer det inte förrän det blir luciafirande hemma i Boxholm. Själva luciadagen påbörjas klockan 7.00 och sedan blir det lussande fram till cirka 18.00.

– Det blir en lång dag. Jag får ladda med att sova gott natten innan, säger Julia.

Publicerad 20 November 2019 10:55