Många östgötar vill gärna stötta det närodlade, värna om lokala gårdar och ta reda på vad naturen erbjuder. Men samtidigt kan det vara svårt att hinna med att själv plocka svampen eller koka sylten, berättar Christer Schmiedt.

Många östgötar vill gärna stötta det närodlade, värna om lokala gårdar och ta reda på vad naturen erbjuder. Men samtidigt kan det vara svårt att hinna med att själv plocka svampen eller koka sylten, berättar Christer Schmiedt. Foto: Lotta Hofström

Fenomenet Reko-ring växer i popularitet

Kund beställer på Facebook av lokala producenter – hämtar på parkering: "Inte som i stora butiker där allting finns året runt"

HÅLLBARHET.

Närproducerade varor säljs genom grupper på Facebook, så kallade Reko-ringar. Fenomenet började i Finland 2012 och kom till Sverige 2016. "Vad som säljs varierar efter säsong, det är inte som i stora butiker där allting finns året runt – såhär års kan det vara praliner, bröd, rökt kött eller fisk, torkad svamp eller lingonsylt", säger Christer Schmiedt.

Av
Lotta Hofström

Han är säljare på Brunneby musteri och administratör i Reko-ringen Mjölby/Mantorp som bildades i april 2017.

En Reko-ring innebär att kunder beställer för varor från olika lokala producenter via Facebook, och betalar i förväg, för att hämta vid en utsatt tid på till exempel en parkeringsplats. I Mjölby sker utlämningen på Stora Torget och i Mantorp vid Depot.

Reko står för "rejäl konsumtion" och innebär att produkterna ska vara hållbara och miljövänliga, det vill säga närodlade eller närproducerade.

Annmari Alsetun köper grönsaker och mjölk som hon hämtar vid utlämningstillfället, som ofta är en vardagskväll efter kontorstid. Allt från chilisalt till kaninkött går att köpa i ringarna i Östergötland.

Annmari Alsetun köper grönsaker och mjölk som hon hämtar vid utlämningstillfället, som ofta är en vardagskväll efter kontorstid. Allt från chilisalt till kaninkött går att köpa i ringarna i Östergötland. Foto: Lotta Hofström

Årets nyhet från Skattegården i Rimforsa är mjölk på flaska.

Årets nyhet från Skattegården i Rimforsa är mjölk på flaska. Foto: Lotta Hofström

– Många skrattade åt det här i början och sa att "allt finns i butikerna", men många av de större butikerna har sina egna varor som de vill sälja. De säljer inte nödvändigtvis dåliga produkter, men vill du ha lokalt så är det svårt att hitta. Då blir Reko-ringarna en möjlighet att sprida produkterna istället, säger han.

Reko-ringarna har inga administrativa kostnader.

– Vi producenter är normalt administratörer i grupperna. All marknadsföring och försäljning sker i Facebook-gruppen så de som inte har en dator eller Facebook har tyvärr svårt att komma åt en ring, säger han.

Vissa producenter har en liten gård, har en produktion för eget bruk och vill sälja det lilla överskottet eller är i uppstarten.

– Många lokala producenter har ingen möjlighet eller ambition att sälja i stora butiker. De kan inte tillverka så mycket och då är Reko-ringen perfekt, förklarar Christer.

Tanken är också att sälja utan svinn.

– Förr fick producenten gissa sig till hur mycket som skulle gå åt inför marknaderna, men nu är det förbeställt via Facebook, förklarar han.

"Det händer att kunderna hjälper varandra att hämta varorna – många har fullt upp med jobb och att hämta barn", säger Christer som är administratör i Facebook-gruppen och säljare på Brunneby musteri. Foto: Lotta Hofström

Per från Knekttorpets chili i Normlösa.

Per från Knekttorpets chili i Normlösa. Foto: Lotta Hofström

Det finns olika Reko-ringar runt om i Östergötland och producenterna är ofta med i flera. En som säljer i flera ringar är Tove Torpehag från Ljungsbro som levererar kaninkött.

– I en liten ring som här köper kanske tre-fem personer varje gång medan det är tre gånger fler i Linköping. Det är en stor fördel att kunna veta hur mycket som går åt innan, då blir det inget spill, säger hon.

Tove Torpehag säljer kaninkött. Hon ser stora fördelar med att varorna är beställda och betalda i förväg innan utlämning. Då blir det inget svinn!

Tove Torpehag säljer kaninkött. Hon ser stora fördelar med att varorna är beställda och betalda i förväg innan utlämning. Då blir det inget svinn! Foto: Lotta Hofström

I Facebook-gruppen för Mjölby/Mantorp-ringen är drygt 70 producenter anslutna och av dem kommer mellan 10 och 15 till varje utlämning.

– Till en typisk utlämning i Mjölby kommer mellan 100 och 150 personer och nya kunder ansluter sig hela tiden, säger Christer.

Publicerad 20 November 2019 00:00