Jenny Aakula arbetar till vardags som studievägledare i Ödeshög.

Jenny Aakula arbetar till vardags som studievägledare i Ödeshög. Foto: Carolina Fransson

Jenny kämpar för rätten att påverka förlossningar

Har valts in som hedersledamot vid Östgöta nation i Uppsala

ÖDESHÖG. Jenny Aakula kämpar för blivande familjers rätt att informeras om vad som kan hända kvinnan i samband med, och efter, en förlossning så att familjerna ska kunna göra egna val av förlossningssätt. Nyligen valdes hon till hedersledamot vid Östgöta nation i Uppsala, för sitt driv som lett till historiskt stora satsningar inom förlossningsvården. Hon nominerades av de studenter som i framtiden kommer att arbeta inom sjukvården.

Av
Carolina Fransson

Ödeshögsbon Jenny Aakula har två barn och egna erfarenheter av förlossningsskador som hon kämpade länge för att få hjälp med.

I samband med att hon själv drabbades hittade hon en dold facebookgrupp med andra drabbade. Där träffade hon Hanna Öhman som hon startade facebook-gruppen "Våga vägra förlossningsskador" tillsammans med. Detta ämne är något som måste lyftas i högt upp i olika agendor, skriver de i gruppen, och de kämpar hårt för detta. Sedan två år tillbaka är de en ideell lobbyistförening, VVF. Samtliga i styrelsen är själva förlossningsskadade.

"I dag avfärdas kvinnors problem efter förlossning som normala i alltför stor utsträckning. Vi vägrar avfärdas som ett besvärligt trasigt emballage, återkräver våra liv, vår sexuella hälsa och nöjer oss inte med att ingen dog", säger Ödeshögsbon Jenny Aakula. Foto: Carolina Fransson

– Eftervården av förlossningsskador är inte prioriterad i dag. I dag avfärdas kvinnors problem efter förlossning som normala i alltför stor utsträckning. Vi vägrar avfärdas som ett besvärligt trasigt emballage, återkräver våra liv, vår sexuella hälsa och nöjer oss inte med att ingen dog, säger hon.

– I den bästa av världar skulle man vid inskrivningssamtalen mäta mellangården med ett 3D-ultaljud. Då kan man få reda på hur muskler och mellangård ser ut innan man fött barn så man, på sikt, på individnivå kan bedöma vilken variation som är normal efter förlossning. Blivande föräldrar bör informeras i föräldragrupper om skaderisker och komplikationer och förlossningsbrevet bör vara en kvalitetsgranskning i de fall där förlossningen inte går som önskat. Förlossningsskadegrupper måste också startas för de som upplever problem efter förlossning. Det borde vara lika självklart som föräldragrupper, säger hon.

Jenny Aakula kämpar för blivande familjers rätt att informeras om vad som kan hända kvinnan i samband med, och efter, en förlossning. Så att familjerna ska kunna göra egna val av förlossningssätt.

Jenny Aakula kämpar för blivande familjers rätt att informeras om vad som kan hända kvinnan i samband med, och efter, en förlossning. Så att familjerna ska kunna göra egna val av förlossningssätt. Foto: Carolina Fransson

Nyligen blev Jenny, av studenterna i Östgöta nation vid Uppsala universitet, invald till hedersledamot, och höll tal på Gåsbalen. Jenny fick utmärkelsen för att hon talar öppet om sina skador och räknas som den drivande kraften bakom lobbyistföreningen VVF, vars engagemang bidragit till regeringens storsatsning på förlossningsvården på 490 miljoner varav 22 miljoner hamnade i Östergötland.

Att nå ut till unga ser hon som mycket betydelsefullt.

– Det var mycket speciellt att få stå där. Det var fullsatt i salen med studenter, djupt rörda av mitt tal. Framtidens läkare, forskare, jurister, teologer och filosofer applåderade och hade tårar i ögonen. Ett stort ögonblick. De är ju framtidens beslutsfattare och framtidens familjebildare, säger hon.

Nu knyter hon kontakten med universitetet närmare. I en dialog med dem planerar hon framåt för vad hon som hedersledamot kan bidra med.

Publicerad 20 November 2019 11:35