"Hbtqi-personer finns överallt och kommer alltid finnas, så vi behöver göra regnbågssamhället mer förståeligt", säger RFSL:s Robin Nordh. Foto: Adobe Stock

RFSL-ordföranden: Hbtqi-personer diskrimineras i skolorna

"Leder till ännu mer psykisk ohälsa och självskadebeteende"

MOTALA.

"Hbtqi-personer diskrimineras i Motala kommun, framförallt på skolorna där det kan vara dödshot och rejäla kränkningar – men inga polisanmälningar eller åtgärder görs. Det leder till ännu mer psykisk ohälsa och självskadebeteende i den här gruppen och det måste vi motverka", säger Robin Nordh som är ordförande i RFSL Motala och den första östgöten på över 16 år som tar plats som förste ersättare i RFSL:s riksstyrelse.

Av
Lotta Hofström

Robin Nordh har genom RFSL regelbunden kontakt med unga hbtqi-personer i Motala. Många vänder sig till RFSL för hjälp eftersom de mår psykiskt dåligt eller på grund av mobbing i skolan och hot i sociala medier kopplat till hbtqi-identiteten.

Han menar att hbtqi-ungdomarna inte blir sedda och hörda för sina problem i skolorna.

– Det händer ingenting för rektor och lärare vet inte hur de ska bemöta dem. Jag har haft kontakt med vissa rektorer, bland annat om en hbtqi-ungdom som blev hotad, men personen går ännu i skolan med magknip och blir hotad i sociala medier. Ungarna är fler än vad vi tror och då blir vi den enda organisationen som kämpar för dem, säger han.

RFSL Motala arbetar för ett närmare samarbete med kommunen. Robin Nordh menar att den stora nyckeln för minskad mobbing och diskriminering av hbtqi-personer är ökad kunskap i förskola och skola. Han har redan hållit föreläsningar i olika skolor, och fler är på gång.

Robin Nordh är ordförande i RFSL Motala.

Robin Nordh är ordförande i RFSL Motala. Foto: Carolina Fransson/Arkiv

Robin Nordh var med och startade upp föreningen Qutie för hbtqi-ungdomar för fyra år sedan. För ett halvår sedan blev Qutie en lokalförening inom RFSL, eftersom man såg fördelar med att ha en nationell och internationell organisation i ryggen.

– Före Qutie fanns vi inte i Motala men hbtqi-personer finns överallt och kommer alltid finnas, så vi behöver göra regnbågssamhället mer förståeligt, säger han.

Genom sitt nya uppdrag i RFSL:s riksstyrelse kan hbtqi-personers erfarenheter från Motala kommun användas i nationellt och internationellt påverkansarbete.

– Inom hbtqi-världen pratas det mycket om Stockholm, Malmö och Göteborg och mitt fokus som förste ersättare kommer att vara på småstäderna – att stärka kampen i hela landet. Då många hbtqi-personer flyttar till storstäderna för att det är enklare där, lättare att träffa likasinnade eller hitta kärleken, så blir det unga och äldre hbtqi-personer kvar på de mindre orterna, säger han.

Den första Pride-paraden gick genom Motala för fem år sedan och Robin ser att kunskapen och attityderna förändrats i en hbtqi-vänligare riktning sedan dess, även om arbetet bara börjat.

Robin Nordh är besviken över att kommunen drog in bidraget till årets Pride-parad.

– Det snackas mycket om lika värde men kommunen måste kunna visa det också. Vi hoppas att Motala kan bli en hbtqi-vänlig kommun och jag vet att många som bor här är redo!

RFSL

RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, intersexpersoners och queeras rättigheter, är en ideell organisation med målsättningen att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för alla andra i samhället.

RFSL arbetar lokalt, nationellt och internationellt och är en ständigt växande organisation med cirka 7000 medlemmar och 36 avdelningar spridda över Sverige.

HBTQI är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexuella. Hbtqi-personer är mer utsatta för psykisk ohälsa och har oftare självmordstankar än heterosexuella cispersoner.

Källa: www.rfsl.se

Publicerad 20 November 2019 04:01