Bostadsbolaget renoverar sina fastigheter. Bland annat byts den slitna plåtfasaden ut mot en i puts.

Bostadsbolaget renoverar sina fastigheter. Bland annat byts den slitna plåtfasaden ut mot en i puts. Foto: Carolina Fransson

Bostadsbolaget renoverar för 130 miljoner

170 lägenheter klara om ett år

MJÖLBY. Sedan ett år tillbaka pågår en omfattande renovering av Bostadsbolagets hyreslägenheter på Västra Lundby. Vid årsskiftet 2020-2021 beräknas alla 170 lägenheter som ingår i projektet vara klara.

Av
Carolina Fransson

Fastigheterna är byggda i mitten av 1960-talet och är, enligt Bostadsbolagets vd Torbjörn Olsson, i stort behov av renovering. Invändigt får lägenheterna nya ytskikt i hall, badrum och kök. Det blir nya badrum med tvättmaskin och nya kök med nya vitvaror. Stambyte sker i fastigheterna, och utvändigt byts plåtfasaderna ut mot puts. Nya ytterdörrar sätts in, ett nytt miljöhus på gården byggs och det sätts in nya garageportar. Värmesystem ses över, ventiler byts och gammal el ersätts av ny.

– Man brukar räkna med att en fastighet håller i cirka 50 år, så det var dags att renovera nu. Nu tar vi ett helhetsgrepp och renoverar allt samtidigt, så att det håller i minst 50 år till. Det rör sig om 170 lägenheter på två gårdar. Vi renoverar för 130 miljoner eller 600 000 kronor per lägenhet. För en trea blir det en hyreshöjning från 5 500 kronor till 6 500 kronor när det är klart, säger Torbjörn Olsson, vd för Bostadsbolaget.

Nyligen visades en färdigrenoverad trea upp för allmänheten.

Många kom till visningen, och en av dem var Paulina Dahlroos som i dag bor i en av Bostadsbolagets tvåor.

– Jag behöver lite större och funderar på att flytta till en trea. Då passade det väldigt bra att komma hit och titta på hur treorna ser ut. Jag tycker att den här lägenheten är jättefin, säger hon.

Torbjörn Olsson, vd Bostadsbolaget.

Torbjörn Olsson, vd Bostadsbolaget. Foto: Carolina Fransson

Varje lägenhetsrenovering pågår i cirka sex veckor och samtliga hyresgäster har skrivit på medgivande. Medlemmar som bor kvar under renoveringen kompenseras med två gratis hyresmånader.

Under renoveringen har ett kök- och sällskapsrum i ordningsställt som hyresgäster kan använda och det finns dusch- och toalettbodar som kan användas.

Bolaget har en fastighetsskötare som hyresgästerna kan kontakta under om de har frågor under renoveringen.

Paulinas nuvarande lägenhet kommer att renoveras i maj, men hon är lite tveksam till om hon kommer att bo i den under renoveringen.

– Jag får se. Det blir nog lite stökigt och krångligt utan toalett då jag har ett barn också. Om jag bor kvar där jag bor nu kanske jag flyttar hem till mina föräldrar under tiden lägenheten renoveras, funderar hon.

– Jag kanske hittar en trea någon annanstans, men jag trivs väldigt bra i det här området och det är nära till skolan. Nackdelen är att det är lyhört, säger hon.

Det är svårt att komma i från att det blir lyhört en lägenhet, menar Torbjörn Olsson, men med de nya dörrarna som saknar brevinkast kommer det att bli tystare, säger han.

Publicerad 22 November 2019 16:28