Nu bjuder Gebbe Björkman in till julsalong.

Nu bjuder Gebbe Björkman in till julsalong. Foto: Privat

Konstnären Gebbe bjuder in till julsalong

Vill möta publiken öga mot öga: "Blir en levande ateljé"

ÖDESHÖG.

Konstnären Gebbe Björkman bjuder in allmänheten till sin ateljé för julsalong. "Att ha ett samtal om konst med publiken är väldigt viktigt", säger han.

Av
Lotta Hofström

Efter uppväxten i Mjölby utbildade sig Gebbe till lärare. Därefter flyttade han till Ödeshög, där Tåkern och Omberg lockade, och efter sex år vid katedern lade han läraryrket på hyllan för att satsa på konsten.

– Nästan på dagen för 41 år sedan, den första veckan i december 1978, hade jag min första stora utställning. Nu är jag pensionär sedan snart tio år. Men så länge jag känner att jag och min konst utvecklas så vill jag fortsätta, säger han.

Gebbe brinner för mötet med människor och ser julsalongen som en chans att möta publiken öga mot öga. Han deltar i Ödeshögs konstrunda, men nu är det fem år sedan han hade salong i egen regi.

En stor fördel med julsalongen, menar Gebbe, är att han med en tydlig deadline får mycket gjort. Nu målar han för fulla muggar, färdigställer verk och städar.

– Jag behöver lite press på mig. Nu är det bestämt, så nu får jag köra ända in i mål!

Gebbe kommer att bjuda in besökarna i verksamheten. Han kommer att berätta och visa hur han jobbar, och dela med sig av hur han tänker kring sitt arbete.

– Det blir en levande ateljé, säger Gebbe.

Gebbe Björkman målar både stort och smått.

Gebbe Björkman målar både stort och smått. Foto: Privat

Han målar i akvarell och olja, och i samband med julsalongen går det att titta på hans tavlor och kort samt i böcker som han medverkat i. Här kommer också brickan som är ny för i år – med en rödhake på – att finnas.

Gebbes fru kommer vara på plats och gästerna får glögg och pepparkaka.

– Det blir familjärt, säger han.

Gebbe Björkman visar upp den nya rödhakebrickan.

Gebbe Björkman visar upp den nya rödhakebrickan. Foto: Privat

Under sina 41 år som konstnär har utmaningarna varit många, både yrkesmässigt och ekonomiskt, en resa i både "yttre och inre världen" som han säger. Intresset för konst hos allmänheten går upp och ned.

– Det kan vara tufft men det finns en väldig frihet, en frihet under ansvar – man ska överleva också. Genom åren har jag kompletterat mitt konstnärskap, säger Gebbe som är såväl illustratör som föreläsare.

Akvarell på gång.

Akvarell på gång. Foto: Privat

Hans föreläsningar handlar om kopplingen mellan natur och kultur.

– Den natur vi känner i dag är många gånger påverkad av kulturen. När jag målar landskap är det en dokumentation av både natur och kultur, förklarar han.

Publicerad 25 November 2019 00:00