Ett litet vildsvin, förmodligen en årsgalt, syntes i tätorten i Mjölby.

Ett litet vildsvin, förmodligen en årsgalt, syntes i tätorten i Mjölby. Foto: Lotta Hofström

Litet vildsvin på promenad i stan

"Trodde förstås först att det var en hund"

MJÖLBY.

Ett vildsvin fångades på bild i tätorten. "Det var troligtvis en liten årsgalt", säger kommunjägare Stefan Rydell.

Av
Lotta Hofström

Den 15 november promenerade ett litet vildsvin genom Mjölby. En av dem som såg vildsvinet var Anders Tilly, som också fotade djuret.

– Jag hämtade mina barn på Vasaskolan i Mjölby och så skulle vi gå ut genom den stora bommen ut mot Lagmansgatan, och där såg jag då någonting som kom springande på insidan av staketet. Jag trodde förstås först att det var en hund, men det var mörkt och kanske lite dimmig, berättar han.

Snart insåg han att djuret inte var en hund.

– Sedan såg jag att den hade en väldigt konstig svans och en lång nos.., säger Anders Tilly.

Enligt kommunjägaren Stefan Rydell kom vildsvinet från skogen söder om tätorten. Det är inte första gången som tätorten i Mjölby får besök av ett vildsvin.

– Det har hänt förr. Men nu är det några år sedan, säger Stefan Rydell.

Anledningen till att det lilla vildsvinet lämnat sin flock är förmodligen för att det blivit utstött när mamman eller andra suggor i flocken brunstat, det vill säga är redo för parning.

– En galt har ett område och befruktar honor i det området. Då är det lite jobbigt att vara en ung pojkspoling, förklarar Benny Nilsson som är länsansvarig jaktvårdskonsulent i Östergötlands län.

Det lilla vildsvinet i Mjölby motades tillbaka i skogen. Men den som ser ett vildsvin bör egentligen inte göra någonting alls.

– Stressa den inte, låt den själv ge sig iväg, säger Stefan Rydell.

Han berättar att vildsvin är en vanlig syn i tätorter i Tyskland. Vildsvin är mycket skygga djur, men kan tappa sin skygghet om den rör sig mycket i samhället.

Jakt är lösningen mot tätortsnära vildsvin eftersom den har ett uppfostrande syfte, förklarar Benny Nilsson.

– Det räcker kanske med att skjuta ett vildsvin i flocken. Om någon kompis dör så uppfattar de området som negativt, säger han.

Rydell och Nilsson menar att det inte finns någon orsak att vara rädd för ett vildsvin som dykt upp i tätorten.

– Men i situationer där de är trängda, som att de hamnat i ett gatuhörn eller hittat mat i en lada och så står en människa i enda utgången, då kan de springa rakt på en och då får man vara snabb och göra en sidoförflyttning, säger Benny Nilsson.

Vad händer med den lilla galten i Mjölby nu?

– Han söker upp några andra grisar eller när det lugnar ner sig så kan han gå tillbaka till flocken, säger Stefan Rydell.

Publicerad 26 November 2019 10:51