Rickard Eriksson, grundaren av webbplatsen Lunarstorm lämnade Varberg och västkusten för Motala.
Foto: Anders Malm Studio Liverpool & dacke

Rickard Eriksson, grundaren av webbplatsen Lunarstorm lämnade Varberg och västkusten för Motala. Foto: Anders Malm Studio Liverpool & dacke

IT-pionjären Rickard Eriksson lämnade västkusten för Motala

Av
Victor Franzén

redaktion@ostgotatidningen.se

Rickard Eriksson från Varberg räknas till en av Sveriges största pionjärer inom IT-branschen. År 2000 grundade han Lunarstorm som snabbt blev Sveriges populäraste digitala mötesplats och nu har han flyttat med familjen till Motala.

– Jag har precis blivit klar med kåken så nu inventerar jag Motala för att se vilka möjligheter som finns här, säger Rickard Eriksson.
Rickard Eriksson har spenderat många somrar med familjen runt Motala men för ett år sedan kände han att han ville stanna kvar och bestämde sig då för att flytta från västkusten till Motala.
– Det är fint här. Motala har lika stor potential som Varberg att bli en fin sommarstad, sen har ni bättre kräftor också. Jag är helt tokig i kräftor och det minst en gång i månaden, säger Rickard Eriksson.
Nu när flytten är avklarad undersöker Rickard vilket företagsliv som finns i Motala.
– Jag inventerar för att se vilka möjligheter och expertis som finns här. Kanske startar jag upp något igen. Det vore kul, säger Rickard.
Intresset för datorer började redan som femtonåring då en kompis pappa hade datorer hemma. Men det var inte enbart datorn som fångade Rickards uppmärksamhet, utan en stor grå låda som satt bredvid datorn.
– Modemet var då nästan lika stort och dyrt som datorn. Jag blev helt insnöad på modem. Det var riktigt häftigt att två datorer kunde kommunicera med varandra över tid och rum.
År 1989 tog Eriksson sina tidningsförsäljarpengar och köpte en dator med modem och startade upp sin första digitala mötesplats.
– Det var en väldigt primitiv mötesplats där det fanns ett forum, textbaserade spel och någon form av e-post. Men då var det en livsstil för de som kunde använda sig av datorer och det var uteslutande unga datorkillar som träffades och diskuterade. Diskussionerna handlade mest om Star Trek och datorer, jag ville få med vanligt folk också.
När internet 1996 började bli stort på allvar och gemene man började surfa allt mer flyttades mötesplatsen till internet.
– Jag fick göra om allt från början och lära mig programmering för att kunna få det att funka. Min vision var att ta bort tekniken ur användandet så att även en helt vanlig teknikointresserad tjej skulle kunna utnyttja mötesplatsens tjänster.
Rickard startade först upp sajten Stajlplejs som blev världens absolut första digitala webbmötesplats. Rickard, som samtidigt jobbade på en webbyrå, fungerade som en allmän trivselfarbror för sajtens alla användare.
1999 fick Rickard ta ett beslut om han skulle lägga ner sajten eller få den att bli en kommersiell verksamhet.
– Jag rekryterade de mest inbitna Stajlplejs medlemmerna och satsade på att få igång Sveriges största mötesplats på internet.
Rickard ville satsa på internet under en tid då ingen längre hade förtroende för internet och dess kraft.
– När IT-bubblan sprack kom jag och ville ha rikskapital för ett socialt medium. Det gick inte så bra men jag lyckades skrapa ihop 25 miljoner från de mest märkliga ställena. Jag tror inte de riktigt visste vad vi gjorde.
Men framtiden skulle visa att Rickard tänkte rätt.
På tolvslaget vid milleniumskiftet tryckte Rickard på knappen och lanserade den nya sajten Lunarstorm.
– Jag visste att det fanns ett stort behov av att kunna träffa människor digitalt och Lunarstorm fick tillslut 1,2 miljoner aktiva användare. Vi hade 80 procent av Sveriges ungdomar i åldern tolv till tjugofyra år.
Lunarstorm blev en kommersiell framgång och tilldelades det Stora Internetpriset, bland annat för att sajten fick unga tjejer att lära sig IT och hitta ut på internet.
År 2006 erbjöd en av de tidigare investerarna att köpa Lunarstorm för 350 miljoner och Rickard och hans kollegor tackade ja till erbjudandet. Med facit i hand var det kanske det rätta att göra men Rickard tror att de kunnat ge Facebook en match.
– Vi var väldigt engagerade och brann för mänskliga möten och relationer. Men var sak har sin tid och nu sitter jag här i Motala och ser ljust på framtiden, säger Rickard och ler.PERSONLIGT

Namn: Rickard Eriksson Ålder: 38 Familj: Fru och två barn. Bor: I villa utanför Motala Intressen: Musik, gitarrer och IT Äter helst: Insjökräftor

Publicerad 26 April 2013 11:00